Rosa jordgubbstårta

12 juni, 2018

Både frystorkade och färska jordgubbar ger denna saftiga tårta extra intensiv färg och smak.

En ganska klassisk jordgubbstårta egentligen. Men cream cheese i frostingen gör den lite syrligare, och att dessutom addera frystorkade jordgubbar gör att man får en intensivare smak och färg på frostingen, utan att addera vätskan som kan göra den för lös. Testa!

Rosa jordgubbstårta

4.2/5(18)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Tårtbotten

2 ägg

55 gram strösocker (2/3 dl)

60 gram vetemjöl (1 dl)

25 gram smält smör

Jordgubbsfrosting

70 gram strösocker (3/4 dl)

Ca 1 dl frystorkade jordgubbar

2,5 dl kylskåpskall grädde

120 gram kylskåpskall cream cheese

1 tsk vaniljpulver eller vaniljpaste (dr oetker)

300 gram färska jordgubbar (mixa hälften till en puré och finhacka hälften)

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smör en form, ca 16 cm i diameter, med löstagbar botten.

2. Värm ägg och socker i ett vattenbad, vispa så att inte äggen koagulerar. Värm till ca 60 grader.

3. Häll över ägg och socker i en vispskål och vispa till rumstemperatur.

4. Smält smöret.

5. Sikta sedan i mjölet och i äggblandningen och vänd försiktigt, vänd till sist ner smöret.

6. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 minuter, tills en trästicka kommer ut torr.

7. Låt tårtbotten svalna helt.

Jordgubbsfrosting

1. Mixa strösocker och frystorkade jordgubbar till ett fint rött jordgubbssocker.

2. Vispa grädde, cream cheese, vaniljpulver och jordgubbssocker fluffigt. Vispa sedan ner jordgubbspurén lite i taget så att det inte skär sig.

3. Lägg en tredjedel av frostingen i en annan skål och vänd ner de finhackade jordgubbarna.

Lägg ihop tårtan

1. Dela tårtbotten på mitten.

2. Lägg frostingen med de finhackade jordgubbarna mellan tårtbottnarna.

3. Stryk resten av frostingen runt tårtan och spritsa med det som blir över.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Använde frostingen från detta receptet till en annan tårta och det smakade otroligt gott! Massa hordgubbssmak och inte alls lika mastigt som när man gör tex marängsmörkräm.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg