Varmvispade anslag blir perfekt tårtbotten

16 maj, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Den perfekta tårtbotten till alla gräddtårtor och sommarens bärtårtor. Mjuka och saftiga men ändå fluffiga. Precis som en tårtbotten ska vara. 

Jag har i många år använt mitt recept på “den godaste tårtbotten”, men nu kan jag ha hittat en utmanare. Den är ett steg krångligare men resultatet blir perfekt.

Genom att vispa ägg och socker över ett vattenbad tills det når 55-60 grader innan man vispar upp det och tillsätter de torra ingredienserna så blir smeten väldigt tjock och härlig, nästan marängfluffig. Smeten blir mer stabil och behåller mer luft än om du bara kallvispar. Och då blir kakan mer fluffig även efter gräddning.

Många har inget fett alls i sina tårtbottnar, exempelvis om man gör ett “3 lika-recept”, men jag tycker ändå att lite fett hjälper bottnarna att bli mer flexibla och saftiga. Smör är ju gott, men kan också göra botten lite torr, och har du haft den i kylen så gör smöret i botten att den kan bli lite hård. Olja behåller sin saftighet även när den är kall och ger en väldigt saftig botten.

Jag gräddar i min favoritspringform från Heirol. Den är 20 cm. Om du använder en form på ex 22-24 cm så får du en lägre botten, du kan såklart också dubbla eller ta receptet gånger 1,5 för att passa din form. Här kan du enkelt se hur du omvandlar recept efter storleken på din form. 

Min form är i aluminium och det gräddar väldigt fort. Om din form är i ex plåt så kan den behöva längre tid i ugnen.
Läs mer här om hur materialet på din form påverkar tiden i ugnen >>

Sorry för tråkiga bilder men jag har bara screenshottat från en film. Den här filmen >>

Den här tårtan och den här har jag bakat med den här tårtbotten.

Lovar att ta finare bilder snart. 🙂

Screenshot

Varmvispade anslag blir perfekt tårtbotten

4.3/5(16)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

4 ägg

180 g strösocker (2 dl)

25 g neutral olja (2 msk) (ex rapsolja eller matolja)

45 g filmjölk (3 msk) (yoghurt, gräddfil el creme fraiche funkar också)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

150 g vetemjöl (2,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanterna på en springform, 20 cm i diameter (om du använder en större form kommer din botten inte att bli lika hög. Smörj inte kanterna, då reser sig smeten bättre och du får en högre botten.

2. Häll ägg och socker i en bunke och värm över ett vattenbad. Rör med en visp hela tiden och när det når 55-60 grader (eller att du känner att alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingertopparna) så häller du över det till en vispmaskin och vispar tills det är fingervarmt och väldigt fluffigt, nästan så att det blir toppar. Det tar minst 5 minuter.

3. Blanda filmjölk, olja, vanilj och salt i en liten skål.

4. Blanda mjölet med bakpulvret.

5. Sikta ner hälften av mjölet och vänd runt försiktigt med en slickepott. Vänd sen ner de våra ingredienserna och till sist mjölet igen. Du ska fortsatt ha en väldigt tjock och fluffig smet.

6. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.

7. Vänta ett par minuter, dra sedan runt kanten på formen med en kniv och stjälp upp kakan upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt den svalna helt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag undrar om denna ska gräddas mitt i eller i nedre delen av ugnen?

  • Hej! Låter smarrigt! Jag ska baka många tårtor inför ett bröllop. Går den här botten bra att frys in? Jag brukar frysa in hela och dela de när de nästan tinat helt, vad skulle du rekommendera här? /Anna

  • Går detta recept bra att göra utan att först värma ägg och socker? (Tänker på att den skiljer sig åt från Den godaste tårtbotten i flera av ingredienserna.)

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det går fint, men då blir den inte lika fluffig och stabil, så att varmvispa är att rekommendera.
      Det som skiljer sig från det andra receptet är främst olja istället för smör och så metoden att varmvispa.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg