Brysselkexet är en riktigt klassisk småkaka. Men med äkta smör så blir mördegskakorna allt annat än tråkiga.
Brysselkex
Ingredienser:
270 g vetemjöl (4,5 dl
90 g strösocker (1 dl)
1 tsk vaniljpulver
200 g smör
Till dekoration
90 g strösocker (1 dl)
Valfri ätbar färg
(karamellfärg är bäst, om du använder pastafärg, spä då ut den med en droppe vatten. Annars frå man klumpar, vilket ni ser har hänt med mina kakor).
Instruktioner:
1. Lägg mjöl, socker, smör och vanilj i en matberedare och kör ihop till en deg (eller nyp ihop den för hand). Rulla degen till två rullar.
2. Lägg strösocker i en påse och droppa i karamellfärg. Skaka tills sockret har torkat. Strö ut det på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i det. Låt dem sedan stå i kylen i minst 60 minuter.
3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn.)
4. Skiva kakrullarna i kakor som är ca 1 cm breda. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i ca 10 minuter. De ska inte få så mycket färg.