Bondkakan är en av våra svenska klassiker. För mig är det en av de godaste småkakorna. Krispig men ändå seg och med en fin smak av kola och mandel.
Bondkakor
Ingredienser:
40 g mandel (gärna utan skal)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
0,5 tsk bikarbonat
90 g strösocker (1 dl)
1 msk sirap
100 g kallt smör
Instruktioner:
1. Hacka mandeln grovt och lägg åt sidan.
2. Lägg resterande ingredienser i en matberedare och kör tills allt går ihop till en deg.
3. Tillsätt mandeln och arbeta in den i degen.
4. Gör två rullar av degen, ca 4-5 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie eller bakplåtspapper och lägg in dem i kylen så att de stelnar och blir lättare att skära.
5. Sätt ugnen på 180 g varmluft (200 g vanlig ugn)
6. Skär rullarna i knappt 1 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, de ska bli lite gyllenbruna men får gärna ha kvar en lite seg kärna. Låt kakorna svalna.