Äppelmazarinkaka med toscatäcke

4 oktober, 2025

En riktigt mjuk, saftig och smörig mazarinkaka med äpplen som du toppar med en knäckig tosca med dina favoritnötter och mandlar. Njutning i varje tugga. 

Vad händer om man korsar min populära mazarinkaka med blåbär med en riktigt god toscakaka och dessutom lägger till äpple? Ja, men du kan ju bara gissa hur gott det blir. Riktigt smörig, krämigt, segt, knäckigt och gott.

Mazarinkakan rör man enkelt ihop i en skål. Jag brukar använda elvisp, men om du har ett riktigt mjukt smör och river mandelmassan fint så är det lika enkelt att göra det för hand. Det ska inte vispas in luft utan bara röras samman.

Tosca gillar jag att göra med lite olika nötter och mandlar, jag gillar också när det är lite olika storlekar på dem, för textur. Jag tycker att det är tråkigt och lite meckigt att hacka nötter så jag brukar slänga ner dem i en påse och banka lite med en kastrull mot en skärbräda så får de lite lagom olika storlek. Här hade jag rostade hasselnötter, lite salta mandlar (hallå sälta i tosca är ett måste för den godaste smaken) och sen slängde jag ner lite vanliga mandelspån också.

Jag tycker att det är svårt att veta exakt när man ska ta ut kakan och lägga på toscan. Man vill ju inte att kakan är för gräddad så att den blir torr, men inte heller för lös så att toscan sjunker. Men jag har insett att det är bättre att den går lite för lång tid än för kort innan man lägger på toscan. För efter det så funkar toscan lite som isolering och kakan blir liksom inte så torr. Men tänk att kakan ska ha satt sig i kanterna och i alla fall ha en bakad yta i mitten, även om den kan vara lite wobblig. Var försiktig när du brer ut toscan. Jag brukar börja med att klicka ut lite runt kanterna, och sen lite i taget mot mitten och försiktigt fördela.

God kaka att äta ljummen eller kall. Men en klick lättvispad grädde eller bara som den är.

Jag gräddade kakan i en springform på 20 cm. Den ser först ut att bli ganska hög, men när man har på toscan och gräddar igen så sjunker den lite. Så jag skulle nog inte rekommendera en större form utan att öka receptet med en halv gång. Då får du nog en för platt kaka.

Toscan ska gräddas tills den får fin färg. Men jag vill ha den mjukseg och lite knaprig i kanterna, inte hård rakt igenom. Så se till att ta ut kakan i tid.

Här finns ett recept på saffranskaka med tosca >>

Eller varför inte en saffran- och apelsinkaka med kokostosca >>

Äppelmazarinkaka med toscatäcke

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Äppelmazarinkaka

100 gram rumsvarmt smör

200 gram mandelmassa

135 g strösocker (1,5 dl)

2 ägg

90 g vetemjöl (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

0,25 tsk salt

2 svenska äpplen

Toscatäcke

200 g blandade nötter och mandlar (ca 3 dl)

75 g smör

45 g socker (0,5 dl)

70 g ljus sirap (0,5 dl)

15 g vetemjöl (1,5 msk)

1,5 msk vispgrädde

Instruktioner:

Äppelmazarinkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en form, ca 20 cm i diameter.

2. Blanda smör, mandelmassa och socker och rör ihop det krämigt, enklast med en elvisp. Men det måste inte vispas poröst, bara tills du har en enhetlig kräm.

3. Rör ner ett ägg i taget.

4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt och blanda samman med de andra ingredienserna.

5. Skala och kärna ur äpplena, skär i cm-stora kuber. Vänd ner dem i smeten och bred ut smeten i formen.

6. Sätt in kakan i ugnen i ca 23-25 minuter. Gör toscan under tiden.

Toscatäcke

1. Blanda allt utom nötterna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter på medelvärme tills det tjocknar lite. Ta från värmen och rör ner nötterna.

2. Ta ut kakan och höj ugnen till 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme) och klicka försiktigt ut toscasmeten över kakan. Grädda i ytterligare ca 15 minuter tills toscan har fått fin färg. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du tar ut den ur formen.

Servera med en klick lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg