En riktigt mjuk, saftig och smörig mazarinkaka med äpplen som du toppar med en knäckig tosca med dina favoritnötter och mandlar. Njutning i varje tugga.
Vad händer om man korsar min populära mazarinkaka med blåbär med en riktigt god toscakaka och dessutom lägger till äpple? Ja, men du kan ju bara gissa hur gott det blir. Riktigt smörig, krämigt, segt, knäckigt och gott.
Mazarinkakan rör man enkelt ihop i en skål. Jag brukar använda elvisp, men om du har ett riktigt mjukt smör och river mandelmassan fint så är det lika enkelt att göra det för hand. Det ska inte vispas in luft utan bara röras samman.
Tosca gillar jag att göra med lite olika nötter och mandlar, jag gillar också när det är lite olika storlekar på dem, för textur. Jag tycker att det är tråkigt och lite meckigt att hacka nötter så jag brukar slänga ner dem i en påse och banka lite med en kastrull mot en skärbräda så får de lite lagom olika storlek. Här hade jag rostade hasselnötter, lite salta mandlar (hallå sälta i tosca är ett måste för den godaste smaken) och sen slängde jag ner lite vanliga mandelspån också.
Jag tycker att det är svårt att veta exakt när man ska ta ut kakan och lägga på toscan. Man vill ju inte att kakan är för gräddad så att den blir torr, men inte heller för lös så att toscan sjunker. Men jag har insett att det är bättre att den går lite för lång tid än för kort innan man lägger på toscan. För efter det så funkar toscan lite som isolering och kakan blir liksom inte så torr. Men tänk att kakan ska ha satt sig i kanterna och i alla fall ha en bakad yta i mitten, även om den kan vara lite wobblig. Var försiktig när du brer ut toscan. Jag brukar börja med att klicka ut lite runt kanterna, och sen lite i taget mot mitten och försiktigt fördela.
God kaka att äta ljummen eller kall. Men en klick lättvispad grädde eller bara som den är.
Jag gräddade kakan i en springform på 20 cm. Den ser först ut att bli ganska hög, men när man har på toscan och gräddar igen så sjunker den lite. Så jag skulle nog inte rekommendera en större form utan att öka receptet med en halv gång. Då får du nog en för platt kaka.
Toscan ska gräddas tills den får fin färg. Men jag vill ha den mjukseg och lite knaprig i kanterna, inte hård rakt igenom. Så se till att ta ut kakan i tid.
Här finns ett recept på saffranskaka med tosca >>
Eller varför inte en saffran- och apelsinkaka med kokostosca >>