Mazarinkaka med blåbär

30 juli, 2023

blåbärsmazarin

En saftig och lättbakad kaka med mandelmassa och blåbär. Funkar lika bra att göra med färska som med frusna blåbär.

blåbärsmazarin

blåbärsmazarin

Vad är en mazarinkaka egentligen? Jag tänker att det är en kaka som innehåller en större del mandelmassa. Men det har jag kanske bara hittat på i mitt huvud. I alla fall så blir det supergott att göra mjuka kakor med mandelmassa. De smakar inte särskilt mycket varken mandelmassa eller mandel men de blir väldigt saftiga och håller sig saftiga länge.

blåbärsmazarin

Jag har tidigare bakat den här kakan med nektariner, en annan sensommarfavorit, och det blev också väldigt gott.

Här serverade jag kakan med lättvispad grädde, men du kan också servera den med glass, eller vispad creme fracihe. Kakan är god både ljummen, rumstempererad och kall.

blåbärsmazarin

blåbärsmazarin

Mazarinkaka med blåbär

4/5(21)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

100 gram rumsvarmt smör

200 gram mandelmassa

135 g strösocker (1,5 dl)

2 ägg

90 g vetemjöl (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dl blåbär

Mandelspån

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en form, ca 20 cm i diameter.

2. Blanda smör, mandelmassa och socker och rör ihop det krämigt, enklast med en elvisp. Men det måste inte vispas poröst, bara tills du har en enhetlig kräm.

3. Vispa ner ett ägg i taget.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda samman med de andra ingredienserna.

5. Bred ut smeten i formen.

6. Strö ut blåbären över smeten och sedan mandelspån över.

7. Grädda kakan i 25-30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Den kommer fortfarande att vara lite kladdig precis runt bären. Ta ut kakan och låt den svalna något innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.