Toscakaka med saffran

21 november, 2021

Saftig och mjuk saffranskaka med ett kolaknäckigt toscatäcke med blandade nötter. En kaka som är god genom hela adventstiden fram till jul.

Alltså toscakaka är ju nåt av det finaste vi har och så enkelt att baka. Den enda man ska vara försiktig med är när man lägger på toscatäcket att lägga på lite i taget så att det inte åker ner i den inte riktigt färdiggräddade kakan.

Här hittar du springformen som jag använder >>

Jag utgick från mitt vanliga recept på toscakaka, och tillsatte saffran till kakan, det blev hur bra som helst. Och som vanligt när jag gör tosca så tar jag lite blandade nötter av vad jag har hemma. Du kan välja att bara använda mandel också om du vill.

Toscakaka med saffran

4/5(16)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Saffranskaka

100 g smör

1 g saffran (2 kuvert)

2 ägg

135 g socker (1,5 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

50 g vispgrädde (0,5 dl)

Toscatäcke

250 g blandade nötter (ca 3 dl)

75 g smör

45 g socker (0,5 dl)

70 g sirap (0,5 dl)

15 g vetemjöl (1,5 msk)

1,5 msk vispgrädde

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med avtagbar botten, ca 20-21 cm i diameter.

2. Smält smöret tillsammans med saffran och ställ åt sidan.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Tillsätt till sist smör och grädde. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter.

5. Gör under tiden toscasmeten genom att blanda allt utom nötterna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter tills det tjocknar. Rör ner nötterna.

6. Ta ut kakan och höj ugnen till 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och klicka försiktigt ut toscasmeten över kakan. Grädda i ca 15 minuter till tills toscan har fått fin färg. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du tar ut den ur formen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg