Saffranskaka med apelsin- och kokostosca

2 november, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk och saftig saffranskaka toppad med en söt kokostosca med apelsinsmak. En riktigt härligt bjudkaka för hela vinterhalvåret.

Årets första saffransbak och hallå vad gott det är! En mjuk kaka toppad med kokostosca (alltså älskar ju kokostosca). Jag rev också ner apelsinzest i toscan och det blev ju pricken över i:et.

Kakan har ganska mycket höjd när man lägger på toscan, och sen sjunker den ihop till säkert halva storleken. Men det är ok, så blir det och den blir liksom bara maffig och saftig. Det är viktigt att den är i stort sett färdigbakad när du lägger på toscan, för annars kommer den att sjunka ner i mitten av kakan. När väl toscan är på så skyddar den också kakan så att den inte blir torr, fastän den är färdiggräddad.

Du kan såklart också baka denna i långpanna och göra rutor av den. I så fall hade jag nog dubblat receptet.

Här hittar du mina andra toscakakor >>

Jag tog en matsked av min egengjorda saffransessens, för den motsvarar 1 g saffran. Men du kan också ta två påsar mald saffran och smälta ner i smöret, det går fint. Eventuellt får din kaka inte riktigt samma intensiva färg som min.

Här hittar ni min favoritform att grädda mjuka kakor i >>

Saffranskaka med apelsin- och kokostosca

4.3/5(6)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Saffranskaka

1 gram saffran

75 g smör

50 g mjölk (0,5 dl)

3 ägg

135 g strösocker (1,5 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1,5 tsk bakpulver

Apelsin- och kokostosca

50 g smör

140 g sirap (1 dl)

100 g grädde (1 dl)

90 g strösocker (1 dl)

150 g kokosflingor (4 dl)

rivet skal från en tvättad apelsin

Instruktioner:

Saffranskaka

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och klä en form 23 cm diameter med bakplåtspapper i botten och längs kanterna, eller smörj kanterna med smör.

2. Smält smöret med saffran och blanda ner mjölken.

3. Vispa ägg, socker ljust och fluffigt.

4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i ägg och socker växelvis med mjölk och smör. Försök behålla så mycket luft som möjligt. Häll gärna ner mjölet genom en sil.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 minuter tills kakan är nästan klar. Gör under tiden kokostoppingen. Ta ut kakan när den är nästan klar, höj sedan värmen i ugnen till 200 grader varmluft (225 vanlig ugn).

Apelsin- och kokostosca

1. Smält samman alla ingredienser till toscan (utom kokos och apelsinzest) i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.

2. Rör ner kokos och riv ner apelsinzest. Bred försiktigt ut över kakan, börja i kanterna och sen in mot mitten. Grädda kakan i 5-10 minuter tills kokostoscan fått fin färg. Om du gräddar för länge så blir toscan hård, så lite gyllenbrunt är lagom.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg