En höstig tårta med pumpa, havtorn och morot kombinerat med mörk chokladganache och salt kolasås med smak av Baileys.
Jag fick ett bud häromdagen från Baileys med en låda med ingredienser och ett recepet på en Halloweentårta. Det är stjärnkonditorn Magnus Johansson som har tagit fram receptet och tårtan finns att köpa som bakelse på hans konditori i Hammarby Sjöstad i Stockholm från måndag den 29/10 till och med den 4 november.
Jag gillar hans konditori i Stockholm, de gånger jag väljer att jobba från någon annanstans än mitt eget hem så åker jag ofta dit och sätter mig med min dator. Rekommenderas!
Kakan innehåller pumpa, morot och havtorn. Det var första gången jag bakade något med havtorn! Den kombineras med en mörk chokladganache med Baileys och en salt kolasås med Baileys. Det är alltså bra om man gillar Baileys.
Här kommer receptet, jag har gjort om det lite utifrån hur jag bakade den. Jag rekommenderar att börja med ganachen och kolasåsen eftersom de ska stå över natten.
RECEPT
Tårtan är bakad i formar som är
16 cm i diameter och räcker till 8-10 personer
Tårtbottnar
50 gram pumpapuré (köp på burk
eller koka och mosa butternut eller matpumpa)
50 gram havtornspuré (finns att köpa frusna bär, som du värmer upp,
mixar och silar till en puré)
1 liten riven morot
2,5 dl socker
1,7 dl matolja
0,5 msk vitvinsvinäger
3 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk vaniljsocker
1 stort ägg (rumstempererat)
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
Smörj 3 formar som är 16 cm i diameter.
2. Blanda pumpapuré, havtornspuré och morot.
3. Rör ner socker, olja och vinäger i fruktblandningen och rör om
ordentligt.
4. Sikta vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker och vänd ner
det i de blöta ingredienserna.
5. Vispa upp ägget löst och vänd sedan ner det i smeten.
6. Fördela smeten i formarna och baka i ca 15 minuter tills en
sticka kommer ut torr.
7. Låt bottnarna svalna helt.
Chokladganache
1,5 dl Baileys Original
Irish Cream
1,5 dl grädde
50 gram glykos
250 gram mörk choklad
25 gram smör (rumstempererat)
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över
chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad
smält.
3. Tillsätt likören och mixa med en stavmixer. När det är 32
grader, mixa i smöret.
4. Plasta väl och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Salt kolasås
1 Burk kondenserad mjölk
0,25 dl Baileys Original Irish Cream
Salt
1. Tag av etiketten på burken med kondenserad mjölk och koka i 4
timmar. Eller använd en burk med karamelliserad mjölk i stället,
jag upplever dock att när man kokar den själv så länge som i 4
timmar så får man en lite mer fast och karamelliserad mjölk.
2. Låt burken svalna över natten.
3. Tag ut innehåller ur burken och blanda med Baileys och
salta efter smak, jag tog ca 0,5 tsk bordsalt.
Montera tårtan
1. Börja med en tårtbotten
och spritsa en tunn ring av ganachen runt om. Om du upplever
ganachen hård kan du micra den i 10-15 sekunder och röra om.
Spritsa några duttar med ganachen på tårtbotten och fyll på med
saltkolasåsen emellan.
2. Lägg på en tårtbotten till och upprepa.
3. Stryk chokladganachen runt om hela tårtan och spritsa med resten
av ganachen och kolasåsen på toppen.
Servera tårtan rumsvarm.
Annelie Sundgren
Hej, den ser kanon ut denna, ska testas! Men kan man frysa bottnarna till pumpa tårtan?
Emma Brink Rask
Det går fint!