Choklad- och saltkolatårta med jordnötter

25 oktober, 2018

Vem har sagt att en tårta måste vara rund egentligen? När vi skrollar genom Instagram och Pinterest ser vi mer av tårtor i andra former. Tårtor som siffror och bokstäver var en stor succé i våras och nu dyker avlånga, fyrkantiga och halvrunda tårtor upp i vår feed. Du kan baka i stort sett vilken tårta du vill i en annan form och jag lovar dina gäster kommer att imponeras bara av formen.

RECEPT
Räcker till 10-12 personer

Tårtbotten
315 g strösocker
180 g vetemjöl
60 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 ägg rumstempererade
175 g mjölk
175 g kaffe, varmt
75 g smör, smält

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en avlång form (alltså en vanlig limpform el sockerkaksform) (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper eller smörj den ordentligt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.
4. Häll smeten i formen och grädda i 35-40 minuter, känn med en sticka när den är färdig.
5. Låt kakan vila i ca 5 minuter innan du stjälper upp den. Låt kakan svalna helt, förvara den gärna i kylen i några timmar, då blir den lättare att dela.

Chokladsmörkräm
300 gram choklad (ca 55%)
450 gram rumsvarmt smör
130 gram florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

1. Smält chokladen och ställ åt sidan för att svalna till rumstempererad.
2. Vispa smöret i minst 5 minuter tills det är riktigt fluffigt och vitt.
3. Tillsätt florsockret, vaniljpulvret och saltet och vispa i ett par minuter till.
4. Tillsätt den smälta chokladen och vispa i ett par minuter.

Saltkolamousse med jordnötter
1 gelatinblad
2 dl grädde
1 dl karamelliserad mjölk
flingsalt
1 dl salta jordnötter

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter
2. Vispa grädden lätt, den ska ge former när du drar vispen genom den men ändå vara flytande.
3. Värm en tredjedel av den karamelliserade mjölken i micron eller i en liten gryta och smält därefter gelatinet i den. Rör samman med resten av den karamelliserade mjölken. Tillsätt så mycket salt som du vill ha, jag tog ca en halv tsk.
4. Vänd försiktigt ner den karamelliserade mjölken i den vispade grädden.
5. Vänd i jordnötterna

Montera tårtan
1. Dela tårtbotten i tre eller fyra delar horisontellt.
2. Spritsa en ”ram” av chokladsmörkräm runt den första botten, fyll ramen med moussen och lägg på nästa botten. Upprepa med alla bottnar.
3. Stryk ett lager med chokladsmörkrämen runt hela tårtan och ställ in den i kylen i minst 30 minuter för att sätta sig. Klä in den i plastfolie om den behöver hjälpa att stramas upp.
4. Spritsa ”ploppar” som du drar ut med en liten palett eller med baksidan av en tesked. Gör så runt hela tårtan, eller bara på toppen eller sidorna om du vill och beroende på hur mycket smörkräm du har kvar.

Förvara tårtan kallt, men ta fram den minst 1 timme innan den ska serveras.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vanessa

    Om jag endast har runda former hemma, går detta recept att göra med en rund form istället? Och isåfall vilka mått bör formen ha?

    • A
      emmabrink

      Det går bra med runda. Skulle gissa runt 18 cm.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg