Choklad- och halloncupcakes

10 januari, 2017

cupcake-ofokus

Detta är typiskt ett sånt recept där jag bakar något för att jag tycker att det ser fint ut, mer än att det kanske låter jättegott. Chokladmuffin med hallonsmörkräm och chokladganache tänker du? De är ju JÄTTEGOTT! Ja, jo. Men framförallt så var de så förbaskat fina, tänkte jag när jag såg en bild på dem på Pinterest och genast åkte de upp på min ”måste baka-lista”. Jepp, jag har en sån. I anteckningar på min mobil. Och som en board på Pinterest. Mina cupcakes blev såklart inte i närheten så fina som de jag såg på Pinterest, men eftersom ni förmodligen inte har sett dem, så får ni hålla till goda med mina.

cupcake-singel

RECEPT

Chokladmuffin:
75 g smör
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl mjölk
1 st ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt

Smält smöret och tillsätt vaniljpulvret, mjölken, och ägget, vispa ihop. Blanda i de torra ingredienserna, mjölet, kakao, bakpulvret, socker och salt. Rör ihop allt till en slät smet.
Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 18 – 20 minuter på 175 grader. Låt muffinsen svalna

Hallonsmörkräm:
5 äggvitor
2,75 dl socker
313 g rumsvarmt smör
1,25 tsk vaniljsocker
3 msk hallonpuré

Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Vispa sedan tills marängen har svalnat, vispa då ner lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.
Mixa färska hallon, sila dem så att du blir av med kärnorna. Addera lite hallon i taget till smörkrämen medan du vispar, här kan det nämligen lätt skära sig. Så liiiite i taget är verkligen nyckel här.

Ganache:
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad, grovhackad

Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills glansigt.

Bred ut lite ganache på muffinsen, nästan till formkanten. Låt stelna något. Spritsa sen smörkräm i önskad form. Dutta lite ganache på toppen och tryck i ett hallon. Sådärja!

cupcakes-liggande

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg