Chokladbiskvier är ju så himla gott! Jag gillar dem bäst när de är små och bara är en tugga eller två, då är de perfekta till en kopp god kaffe, och något jag ofta väljer om det finns på konditori.
Jag har tidigare bloggat om en favoritvariant med hasselnötsbotten. I de här har vi den vanliga mandelbotten, men fyllningen har lakrits i sig. Jag har också gjort dem enligt Sara Bernard-metoden, alltså med tryffel istället för smörkräm som fyllning.
Chokladen som jag använt till fyllningen har jag köpt på Lidl. Det är en mjölkchoklad med saltlakritsbitar i, en 200 gramsförpackning som är svart och gul. Det går såklart att använda vilken annan slags mjölkchoklad som helst. Det som är bra med denna, om man är ute efter lakritssmaken är att bitarna inte smälter när man häller varm grädde över dem.
RECEPT
Ca 20 små biskvier
Mandelbotten
125 gram mandelmassa
60 gram socker
30 gram äggvita (ca 1 äggvita)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan och blanda med sockret.
3. Blanda i äggvitan lite i taget och rör tills du har en spritsbar smet.
4. Spritsa rundlar i storlek av en femkrona (den gamla sorten!)
5. Baka i ca 10-15 minuter tills de blivit gyllenbruna.
6. Låt svalna.
Choklad- och lakritsfyllning
100 gram (1 dl) grädde
250 gram mjölkchoklad med lakritsbitar
1 klick smör
(100 gram mörk choklad till att doppa i)
1. Finhacka mjölkchokladen och lägg den tillsammans med smöret i en bunke.
2. Värm grädden till kokpunkten och häll den över chokladen.
3. Rör om tills chokladen smält och du har en jämn fin smet.
4. Låt svalna och när det är rumstemperatur, vispa då upp med elvisp och spritsa ut på mandelbotten.
5. Låt kakorna stå i kylen, doppa dem sedan i den smälta chokladen och kyl dem sedan igen.
Linn
Den här smakkombinationen i biskvier känns ju så himla klockren! Jag har aldrig testat det, men får otroligt sug på att gå i gång med at baka biskvier nu. Tack för inspirationen!
Emma Brink
Supergott! Tack för att du bakar!