Chokladmousse med olivolja och salta mandlar

7 februari, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Krämig mousse på mörk choklad tillsammans med salta rostade mandlar och en olivolja av god kvalité. En enkel dessert med bara fyra ingredienser och kan inte ana hur gott detta är!

Första gången jag åt denna rätt var för några år sedan på Oljebaren i Stockholm. Detta är deras signaturdessert och jag vart helt blown away av hur gott det var. Sedan dess har jag tänkt göra det själv men det har liksom aldrig blivit av. Däremot har jag gjort rätten med chokladglass istället för mousse, och det är minst lika gott!

Jag gjorde moussen i den här silikonformen från Silikomart, men det går såklart lika bra att göra och servera moussen i fina dessertlglas.

Jag hittade fina skalade, rostade och saltade mandlar i delin på min ICA, men om du inte hittar kan du såklart göra själv. Annars finns det ofta salta mandlar att köpa bland snacksen, det går bra även om de inte är skalade. Men jag vill säga att det krävs att det är färska mandlar och en god olivolja för att verkligen lyfta den här rätten. Ta inte vilken olivolja som helst som du brukar steka i utan lägg någon hundring på en fin flaska.

Den här desserten är ju såklart perfekt att förbereda. Bara lägg på mandlar och ringla på olja precis innan servering.

Chokladmousse med olivolja och salta mandlar

3.8/5(90)
Röster
Portioner: 6 portioner a knappt 1 dl

Ingredienser:

Mörk chokladmousse

160 g mörk choklad (ca 55-60%)

300 g vispgrädde (3 dl)

Övrigt

1 dl salta rostade mandlar

Ca 0,5-1 dl olivolja av god kvalité

Instruktioner:

1. Smält chokladen försiktigt i en bunke.

2. Koka upp 1 dl av grädden och slå den över chokladen. Rör om till en slät ganache och låt den komma ner i fingervarm temperatur.

3. Vispa resten av grädden krämig, men fortfarande ganska rinnig. När chokladen svalnat vänder du samman lite och lite grädde med chokladen tills du har en enhetlig mousse. Rör inte för mycket, då blir moussen grynig.

4. Fördela moussen i silkonformar eller glas. Sätt in silikonformen i frysen (eller glasen i kylen).

5. Ta fram den frusna moussen och lägg upp varje på ett varsitt fat. Låt dem tina i 30 minuter. (om du bara har moussen i glas i kylen kan du ändå ta fram dem 30 minuter före servering)

6. Hacka mandlarna grovt och lägg en hög på moussen, ringla över riktigt med olivolja. Servera genast.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg