Ok, det ska erkännas att det här var inte så lätt. Rätt många lite krångliga moment och mycket pyssel. MEN! Ibland vill man verkligen utmana sig och allt måste inte alltid vara lätt. Belöningen när man sen lyckas (typ) är ju så mycket större. Så ducka inte för detta, utan kör!
Man kan också göra det lite enklare för sig och göra de här bakelserna som en tårta.
Det här var mitt första försök med mirror glaze och jag väntade lite för länge med att hälla på den, den var 32 grader snarare än 35-36 som den gärna ska vara. Så det blev lite väl tjockt. Men nu har jag lärt mig det, och kanske ni med.
Men det här är alltså en väldigt god bakelse. Det är en nötbotten med brynt smör, en äppelkompott och en kanel- och vaniljkräm och så då en glaze på det. Supersmarrigt!
Om nån undrar så har jag köpt de silikonformar jag använt i två olika storlekar på Söstrene Grene. Men man kan alltså göra de här i vilka silikonformar man vill, eller i en tårtform.
RECEPT
Baka i en rund form
på 16-18 cm, eller i bakelseformar, då blir det ca 10
bakelser.
Nötbotten
75 gram smör
90 gram strösocker
40 gram malda hasselnötter
35 gram vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 msk espressopulver
85 gram äggvita (2-3 st)
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Bryn smöret och låt det svalna.
3. Blanda alla torra ingredienser och blanda dem sedan med
smöret.
4. Tillsätt äggvitan (ovispad) till smeten och rör om till en
smet.
5. Fördela smeten i dina bakelseformar, eller häll den i en större
form om du vill göra en tårta, då ska formen vara ca 16-18 cm i
diameter.
6. Baka i ca 20 minuter om du gör en stor kaka och 10-12 minuter om
du gör bakelseform. Känn med sticka när de är klara.
7. Låt svalna.
Äppelkompott
160 gram äpple (till
puré)
2 gelatinblad
4 tsk pressad citron
20 gram socker
100 gram äpple (hackad i småbitar)
1. Skala äpple, ca 2-3 st, dela på mitten och baka i
ugnen på 200 grader tills det har mjuknat. Ta då bort kärnhuset och
puréa resten. Du ska ha 80 gram pure när det är klart.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten.
3. Värm äppelpurén med citron och socker tills sockret har lösts
upp, blanda då i gelatinet så att det smälter.
4. Skala och ta bort kärnorna på 2 färska äpplen, och dela i små
bitar, ca 0,5 cm i diameter.
5. Blanda äppelbitarna med purén och gjut i formar som är
mindre än de bakelseformar du vill använda. Eller om du gör en
tårta så kan du hälla äppelpurén på hasselnötsbotten.
6. Frys.
Kanelkräm
3 gelatinblad
80 gram socker
65 gram äggula (ca 5 st)
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljpasta
2 tsk kanel
5 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Vispa socker och äggula vitt och fluffigt.
3. Häll grädde (1dl), mjölk, vanilj och kanel i en kastrull och
värm till 80 grader. Häll sedan vätskan i äggulorna medan du
vispar.
4. Häll tillbaka i grytan och värm under omrörning allting till 84
grader.
5. Smält gelatinet i krämen och låt den svalna till 25 grader.
6. Vispa grädden (5dl) och vänd ner den i krämen.
7. Krämen ska nu läggas på kakan och äppelkompotten. Du väljer
själv hur du monterar. Om du gör en tårta kan du som sagt ha
kaka i botten, äppelpuré på och sen krämen på och runt om.
Så här gjorde jag:
Jag bakade hasselnötskakan i en bakelseform och tog sedan ut
kakorna när de svalnat och la dem åt sidan. Jag gjorde
äppelkompotten i en form som hade liknande form men en mindre
storlek och frös in dem. Sen hällde jag kanelkrämen i samma form
som jag bakade kakan i, tryckte i den frusna äppelkompotten och sen
la jag på kakan som ett lock.
8. Frys.
Röd mirror glaze
300 gram socker
200 gram kondenserad mjölk
140 gram vatten
32 gram gelatinpulver
112 gram vatten
360 gram vit choklad av god kvalité.
röd färg
1. Lägg socker, kondenserad mjölk och vatten (140
gram) i en kastrull och värm på medelvärme.
2. Blanda gelatin med vatten (112 gram) och blanda. Låt stå i några
minuter.
3. Blanda ner gelatinet i kastrullen när det börjar sjuda.
4. Häll över den varma vätskan på chokladen, som du hackat. Låt stå
ett par minuter och rör sedan om så att chokladen smälter.
5. Tillsätt röd färg och mixa tills glasen är helt slät och inte
har några bubblor.
6. Låt glasen svalna till 35 grader och häll den sedan över din
frusna kaka eller bakelser.
7. Låt bakelserna stå i kylen i 3-4 timmar tills de inte längre är
frusna i mitten.
Dekorera med vit choklad.
Laura Krogsøe
Ej så fine!
Jeg har selv lige prøvet a lave sådan nogle i en Eclair form og det er altså svært at glaze de små stykker og ikke mindst få dem pænt over på fadet!
Med hensyn til glaze er jeg begyndt at gå efter konsistensen på glazen og så være lidt ligeglad med temperaturen. Det funkar 🙂