Dessert med äpple, hjortron och pistage

8 september, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Äppelkaka med rostad mandel och brynt smör, pistagegrädde, hemmagjort vaniljglass, varma hjortron och ett pistagemarängflarn med flingsalt. Drömdessert alltså!

Det var dags för oss att vara med på den årliga cykelfesten här i vårt område och i år fick vi göra dessert igen. Eftersom man kommer hem till sig själv nästan samtidigt som gästerna så kräver det en dessert som går att förbereda långt. Och det passar ju bra även till andra middagar och festligheter när man inte vill stå i köket och jobba medan gästerna sitter vid bordet.

Den här desserten uppfyller allt som jag säger i min Dessertbok att en dessert ska ha. Något varmt, något kallt, något mjukt, något krispigt, något sött och något syrligt. Bra balans i smakerna alltså! Och ett annat av mina egna råd från dessertboken som jag följt, ”glöm inte saltet!”.

Här hittar du en dessert som jag gjorde till cykelfesten ett tidigare år >>

Som vanligt med en dessert som har flera moment så är det bra att bryta ner det del för del. Så låt oss!

Äppelkaka med brynt smör och rostad mandel:
Har har jag använt ett av mina favoritrecept, det är så enkelt att röra ihop och smakar så gott. Här kan du se ett annat recept med typ samma kaka.  Jag har gjort samma men bara adderat äpple.
Jag bryner smöret, gör det om du vill eller bara smält. Jag rostar mandelmjölet, gör det om du vill eller bara använd det som det är. Jag gräddar i portionsformar i silikon, gör det om du vill eller gör en större och skär eller stansa ut.
Baka dem samma dag eller i förväg och frys in.

Pistagemarängflarn med flingsalt:
Här gör jag en halv sats av mitt marängrecept, breder ut tunnt på ett bakplåtspapper och strör över mixade pistagenötter och flingsalt. Baka av och bryt sen bitar. Denna kan du också förbereda flera dagar i förväg.

Hemmagjord vaniljglass:
Jag gjorde egen glass för att kunna stöpa den i dessa silikonformar. Det måste man inte. Du kan köpa färdig och bara skopa, eller köp färdig, smält lite och fyll formar om du vill. Jag frös dem alltså i silikonformar och sen efter att jag lagt ut kakorna, pistagegrädden och hjortronen så ploppade jag ut glassen från formen och la på varje kaka, innan jag la på marängen och bar ut desserten till bordet.

Pistagegrädde:
Så enkelt! Jag vispar helt enkelt grädde med pistagekräm. Detta gör jag precis när de ska serveras och det är dags att lägga ihop desserterna. Det är det enda som du inte ska förbereda.

Varma hjortron:
Även detta så enkelt. Köp frysta hjorton. Tina dem och värm till kokpunkten med socker och vanilj i en kastrull. När det är dags att lägga upp desserten så bara värmer du på dem, antingen i kastrullen eller i mikron. De ska inte bli heta, då smälter de desserten och smakar inte så gott, så alltså bara lite ljumna.
Om man upplever att de blir vattniga (det kan bli så med frusna hjorton), så kan man efter att man värmt dem så silar man av saften och låter den sjuda ihop i några minuter till en mer trögflytande vätska innan man lägger tillbaka bären igen. Så gjorde jag.

Fler desserter serverade på tallrik hittar du här >>

Jag serverade calvados till denna desserten och det var mycket uppskattat.

Dessert med äpple, hjortron och pistage

3.6/5(10)
Röster
Portioner: 12 portioner

Ingredienser:

Äppelkaka

150 g smör

90 g (1 dl) strösocker

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

75 g mandelmjöl (1,5 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

140 g (4-5 st) äggvitor

100 g äppeltärningar (ca 1 cm stora, utan skal)

Pistagemarängflarn

50 g äggvita (1-2 äggvitor)

45 g strösocker (0,5 dl)

60 g florsocker (1 dl)

0,5 dl pistagenötter som du mixar

1 smula flingsalt

Vaniljglass

Här finns recept, du behöver ca 0,3-0,5 dl till varje portion.

Pistagegrädde

60 g pistagekräm

3 dl vispgrädde

Varma hjortron

450 g frusna hjortron

90 g strösocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta

Instruktioner:

Äppelkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme). Klä din form eller ta fram portionsformar.

2. Rosta mandelmjölet (ca 10 minuter eller tills det fått lite färg, på 200 grader i ugnen, rör om lite emellan).

3. Bryn smöret och ställ åt sidan.

4. Blanda samman strösocker, muscovadosocker, mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

5. Rör ner smöret och sedan äggvitan (ovispad). Vänd ner äppeltärningarna.

5. Häll smeten i formarna och grädda i ca 12-13 minuter, känn med en trästicka, den ska komma ut utan kladd, då är kakorna klara. Låt dem svalna något innan du stjälper upp dem från formarna och lägger dem upp och ner på ett bakplåtspapper. Om de ska användas samma dag, lägg bara plastfolie på dem. Frys annars in dem.

Pistagemarängflarn

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (90 grader vanlig ugn).

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Bred ut smeten så tunt du kan på ett bakplåtspapper. Strö över mixade pistagenötter och flingsalt.

6. Grädda i 1 timme. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Vaniljglass

1. Gör enligt receptet och frys in i portionsformar eller bara skopa upp en kula till varje portion vid servering.

Pistagegrädde

1. Lägg den rumstempererade pistagekrämen i en bunke. Slå på vispgrädde och vispa tills den är lättvispad. Den ska hålla sin form men vara blank och följsam, se till att inte vispa för mycket så att den blir grynig.

Varma hjorton

1. Tina hjortronen. Värm med socker och vanilj till kokpunkten. Häll över på en burk tills du ska använda dem. De håller i många veckor i kylen.

Vid servering

1. Lägg en kaka på varje tallrik.

2. Lägg en skopa pistagegrädde på varje kaka, lite upp till höger. Jag använde en kakskopa, men du kan göra det med en sked. Med baksidan av en sked gör du som en grop och ett svep neråt på gräddklicken.

3. Värm på hjortronen lite och lägg upp på grädden, det får gärna rinna ner lite från kakan på tallriken.

4. Ploppa ut glassen ur silikonformen (direkt från frysen. Om du låter dem vara framme bara en minut så blir de omöjliga att få ut snyggt ur formen). Lägg den på kakan och grädden lite till vänster, bredvid hjortronen.

5. Bryt ett par flarn av marängen och placera ut på tallriken.

Servera genast!

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg