Äppelkaka med rostad mandel och brynt smör, pistagegrädde, hemmagjort vaniljglass, varma hjortron och ett pistagemarängflarn med flingsalt. Drömdessert alltså!
Det var dags för oss att vara med på den årliga cykelfesten här i vårt område och i år fick vi göra dessert igen. Eftersom man kommer hem till sig själv nästan samtidigt som gästerna så kräver det en dessert som går att förbereda långt. Och det passar ju bra även till andra middagar och festligheter när man inte vill stå i köket och jobba medan gästerna sitter vid bordet.
Den här desserten uppfyller allt som jag säger i min Dessertbok att en dessert ska ha. Något varmt, något kallt, något mjukt, något krispigt, något sött och något syrligt. Bra balans i smakerna alltså! Och ett annat av mina egna råd från dessertboken som jag följt, ”glöm inte saltet!”.
Här hittar du en dessert som jag gjorde till cykelfesten ett tidigare år >>
Som vanligt med en dessert som har flera moment så är det bra att bryta ner det del för del. Så låt oss!
Äppelkaka med brynt smör och rostad mandel:
Har har jag använt ett av mina favoritrecept, det är så enkelt att röra ihop och smakar så gott. Här kan du se ett annat recept med typ samma kaka. Jag har gjort samma men bara adderat äpple.
Jag bryner smöret, gör det om du vill eller bara smält. Jag rostar mandelmjölet, gör det om du vill eller bara använd det som det är. Jag gräddar i portionsformar i silikon, gör det om du vill eller gör en större och skär eller stansa ut.
Baka dem samma dag eller i förväg och frys in.
Pistagemarängflarn med flingsalt:
Här gör jag en halv sats av mitt marängrecept, breder ut tunnt på ett bakplåtspapper och strör över mixade pistagenötter och flingsalt. Baka av och bryt sen bitar. Denna kan du också förbereda flera dagar i förväg.
Hemmagjord vaniljglass:
Jag gjorde egen glass för att kunna stöpa den i dessa silikonformar. Det måste man inte. Du kan köpa färdig och bara skopa, eller köp färdig, smält lite och fyll formar om du vill. Jag frös dem alltså i silikonformar och sen efter att jag lagt ut kakorna, pistagegrädden och hjortronen så ploppade jag ut glassen från formen och la på varje kaka, innan jag la på marängen och bar ut desserten till bordet.
Pistagegrädde:
Så enkelt! Jag vispar helt enkelt grädde med pistagekräm. Detta gör jag precis när de ska serveras och det är dags att lägga ihop desserterna. Det är det enda som du inte ska förbereda.
Varma hjortron:
Även detta så enkelt. Köp frysta hjorton. Tina dem och värm till kokpunkten med socker och vanilj i en kastrull. När det är dags att lägga upp desserten så bara värmer du på dem, antingen i kastrullen eller i mikron. De ska inte bli heta, då smälter de desserten och smakar inte så gott, så alltså bara lite ljumna.
Om man upplever att de blir vattniga (det kan bli så med frusna hjorton), så kan man efter att man värmt dem så silar man av saften och låter den sjuda ihop i några minuter till en mer trögflytande vätska innan man lägger tillbaka bären igen. Så gjorde jag.
Fler desserter serverade på tallrik hittar du här >>
Jag serverade calvados till denna desserten och det var mycket uppskattat.