Varför bara koka kola till julen? En mjuk och seg kola med smak av äppel och kanel är det perfekta höstgodiset.
Jag utgick från det recept som jag alltid använder, det som Pärlans kola använder, vilket innebär att man gör en karamell av socker och glykos först innan man kokar ihop det med övriga ingredienser. Det är lite krångligare, men det blir SÅ mycket bättre. Glykosen gör att du kan röra lite mer i kolan utan att den sockrar sig och den får en bättre konsistens.
Jag brukar koka min kola till 124-125 grader, då håller den sig i en bra konsistens även när den är i rumstemperatur.
Glykos brukar jag köpa Dansukkers, för den kommer i störst förpackning, det är denna. Om om du undrar, så är glykos och glykossirap samma sak.
Om du upplever att den blir lite klumpigt när du häller samman de två olika vätskorna så är det ingen fara, medan den kokar upp igen och du rör så kommer det att lösa upp sig och bli en jämn smet.
Använd stora kastruller med tjock botten, kolan kommer att koka upp och bubbla rejält. Använd gärna en rejäl slickepott i silikon, eller en träslev. Typ en sån här.
När det kommer till termometer så använder jag en sån här rackare, det är en dyrgrip men riktigt bra.
Jag stöper min kola i silikonbalkar från pufz. Jag lägger ett bakplåtspapper på en tjock träskärbräda och sen sätter jag balkarna där och häller i kolan. Man kan även justera storleken lite på dem när man hällt i kolan, om man gör det direkt. Här finns balkarna.
Låt kolan sätta sig i några timmar, gärna över natten innan du skär. Det som är bra med balkarna är att du kan mäta och markera enligt linjerna så att du får jämna fina bitar. Sen är det faktiskt enklast att såga i kolan, snarare än att skära eller trycka med kniven, för att få jämna kolor.
Jag gjorde mina kolor 2×5 cm.
Här hittar du mina andra recept på kola och godis >>