En maffig men enkel chokladtårta som smakar helt ljuvligt krämigt och gott. Bakas enbart med kakao, vilket ju är kalasbra nu när riktig choklad kostar med än livet självt.
Det finns inget bättre än en riktigt maffig chokladtårta. Saftiga chokladbottnar och en lite syrlig chokladfrosting mellan och runt om hela tårtan. Det här receptet publicerade jag redan 2019 här på brinkenbakar.se, men jag har sett att många fortsätter hitta till det och använder det. Det gör mig alltid lite nervös när recept som jag gjorde tidigt i min karriär fortfarande används. Jag har ju lärt mig så mycket sen 2019, så jag blir osäker på om det håller måttet. Men då finns det ju inget bättre sätt än att baka den igen själv och testa. Och jo! Detta är en supergod chokladtårta. En annan sak som jag har blivit bättre på sedan 2019 är att ta bilder på bakverk, så även dessa behövde en uppdatering.
Naturligtvis är det härligt med en chokladtårta med bottnar och kräm fylld med riktig choklad. Men ärligt talat så är chokladen väldigt dyr just nu så då kan det vara bra med ett recept som faktiskt bara bakas med kakao.
Jag gräddar den i tre formar på 16 cm. Jag hittar tyvärr ingen länk till liknande, jag har köpt mina i USA. Men om du inte har såna formar så kan du grädda smeten i en form på runt 20-22 cm. Då får du en större men plattare kaka. Då skulle jag sen dela den på mitten och lägga ihop tårtan med två lager istället för tre. Det går också fint att dubbla receptet för en större tårta. Jag skulle dock inte grädda dubbelsats i en enda form, då kommer den ta en evighet att bli klar och inte bli jämnt gräddad.
I det här receptet används buttermilk. Det går inte riktigt att köpa i Sverige men du fixar enkelt det själv. Det gör kakan väldigt mjuk och saftig. Är du nyfiken på att läsa mer om varför man ibland vill ha vinäger i sina bakverk, läs då här.
Frostingen ska helst användas direkt är man har vispat ihop den. Att ha i färskost gör den lite lättare och godare, men det kan lätt bli så att den skär sig, eller se ut som att den skär sig. Tricket är att bre ut den på tårtan direkt när du vispat ihop den. Om du tycker att den ser lite blek eller skuren ut så värm din palett i varmt vatten, torka av och stryk sedan längs kanterna och ovanpå, så får frostingen en mörkare och blank finish.
Du behöver inte oroa dig för kaffesmak i kakan, det är bara där för att lyfta fram chokladen och även om smeten smakar lite kaffe så gör den färdiga kakan inte det.
Tårtan kan förberedas dagen före och förvaras i kylen, den går också fint att frysa. Men det är JÄTTEVIKTIGT att man tar fram den i rumstemperatur ett par timmar innan den ska serveras. Det är när den är rumstempererad som den är som godast och krämigast och alla smaker kommer fram. Och du! Glöm inte saltet i frostingen.
Känner du dig rik och vill göra en riktigt chokladig chokladtårta? Kolla i detta receptet >>
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Matilda
Blir det någon skillnad om man använder laktosfria produkter? Och ev potatismjöl istället för vanligt mjöl för att få den glutenfri?
Emma Brink Rask
Laktosfri mjölk gör ingen skillnad. Däremot så är jag osäker på hur det funkar att byta ut mjölet. Jag har inte provat, så kan inte säga hur det blir. Spontant tror jag det blir väldigt kletigt.
Johanna
Tänkte baka denna i långpanna och göra rutor av istället så den passar till många. Passar denna sats till en 30×40 eller ska jag öka på receptet?
Emma Brink Rask
Du behöver minst dubbla, förmodligen trippla receptet för en så stor form.
Matilda
Hej!
Kan man baka botten idag, frostingen och montering imorgon för att sen ätas på lördag? 😊
Emma Brink Rask
Absolut!
Eva
Smakar tårtan mycket kaffe? Tycker att det låter jättegott men då barnen inte gillar kaffesmak i bakelser så tvekar jag lite.
Emma Brink Rask
Nej, den smakar bara choklad.
Matilda
Om jag bara har en form på 16 cm, funkar det att dela upp smeten och grädda i tre omgångar eller är det bättre att hälla allt i en form och dela kakan på tre?
Linn
Kan man baka bottnarna innan och frysa in eller påverkas slutresultatet negativt på något sätt då? 🙂
Emma Brink Rask
Du kan grädda och dela på tre. Men du måste grädda den längre då, 35-40 minuter minst. Känn med sticka.