Black out chokladtårta

25 september, 2025

En maffig men enkel chokladtårta som smakar helt ljuvligt krämigt och gott. Bakas enbart med kakao, vilket ju är kalasbra nu när riktig choklad kostar med än livet självt. 

Det finns inget bättre än en riktigt maffig chokladtårta. Saftiga chokladbottnar och en lite syrlig chokladfrosting mellan och runt om hela tårtan. Det här receptet publicerade jag redan 2019 här på brinkenbakar.se, men jag har sett att många fortsätter hitta till det och använder det. Det gör mig alltid lite nervös när recept som jag gjorde tidigt i min karriär fortfarande används. Jag har ju lärt mig så mycket sen 2019, så jag blir osäker på om det håller måttet. Men då finns det ju inget bättre sätt än att baka den igen själv och testa. Och jo! Detta är en supergod chokladtårta. En annan sak som jag har blivit bättre på sedan 2019 är att ta bilder på bakverk, så även dessa behövde en uppdatering.

Se filmen på instagram >>

Naturligtvis är det härligt med en chokladtårta med bottnar och kräm fylld med riktig choklad. Men ärligt talat så är chokladen väldigt dyr just nu så då kan det vara bra med ett recept som faktiskt bara bakas med kakao.

Jag gräddar den i tre formar på 16 cm. Jag hittar tyvärr ingen länk till liknande, jag har köpt mina i USA. Men om du inte har såna formar så kan du grädda smeten i en form på runt 20-22 cm. Då får du en större men plattare kaka. Då skulle jag sen dela den på mitten och lägga ihop tårtan med två lager istället för tre. Det går också fint att dubbla receptet för en större tårta. Jag skulle dock inte grädda dubbelsats i en enda form, då kommer den ta en evighet att bli klar och inte bli jämnt gräddad.

I det här receptet används buttermilk. Det går inte riktigt att köpa i Sverige men du fixar enkelt det själv. Det gör kakan väldigt mjuk och saftig. Är du nyfiken på att läsa mer om varför man ibland vill ha vinäger i sina bakverk, läs då här.

Frostingen ska helst användas direkt är man har vispat ihop den. Att ha i färskost gör den lite lättare och godare, men det kan lätt bli så att den skär sig, eller se ut som att den skär sig. Tricket är att bre ut den på tårtan direkt när du vispat ihop den. Om du tycker att den ser lite blek eller skuren ut så värm din palett i varmt vatten, torka av och stryk sedan längs kanterna och ovanpå, så får frostingen en mörkare och blank finish.

Du behöver inte oroa dig för kaffesmak i kakan, det är bara där för att lyfta fram chokladen och även om smeten smakar lite kaffe så gör den färdiga kakan inte det.

Tårtan kan förberedas dagen före och förvaras i kylen, den går också fint att frysa. Men det är JÄTTEVIKTIGT att man tar fram den i rumstemperatur ett par timmar innan den ska serveras. Det är när den är rumstempererad som den är som godast och krämigast och alla smaker kommer fram. Och du! Glöm inte saltet i frostingen.

Känner du dig rik och vill göra en riktigt chokladig chokladtårta? Kolla i detta receptet >>

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Black out chokladtårta

3.7/5(287)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

0,5 dl grädde

0,7 dl mjölk

1 msk vitvinsvinäger

230 g socker (2,5 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g kakao (1 dl)

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

1,2 dl starkt kaffe (espresso, brygg, eller snabbkaffe, vilket du har hemma eller föredrar)

0,5 dl olja (raps eller solros exempelvis)

Chokladfrosting

250 g rumsvarmt smör

150 g cream cheese

180 g florsocker (3 dl)

40 gl kakao (1 dl)

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj tre formar som är 16 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten eller använd såna med löstagbar botten. (Det går bra att göra den här tårtan i en form som är drygt 20 cm i diameter, och sen dela botten i 2 eller 3 delar, men då får du en plattare tårta).

2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.

3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.

4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och ”buttermilk”.

5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös.

6. Häll i formarna och grädda i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!

7. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Chokladfrosting

1. Vispa smöret vitt och fluffigt, i minst 3-4 minuter.

2. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i någon minut till.

3. Bred sedan direkt ut frostingen emellan och runt om kakan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Blir det någon skillnad om man använder laktosfria produkter? Och ev potatismjöl istället för vanligt mjöl för att få den glutenfri?

    • A
      Emma Brink Rask

      Laktosfri mjölk gör ingen skillnad. Däremot så är jag osäker på hur det funkar att byta ut mjölet. Jag har inte provat, så kan inte säga hur det blir. Spontant tror jag det blir väldigt kletigt.

  • Tänkte baka denna i långpanna och göra rutor av istället så den passar till många. Passar denna sats till en 30×40 eller ska jag öka på receptet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du behöver minst dubbla, förmodligen trippla receptet för en så stor form.

  • Hej!
    Kan man baka botten idag, frostingen och montering imorgon för att sen ätas på lördag? 😊

  • Smakar tårtan mycket kaffe? Tycker att det låter jättegott men då barnen inte gillar kaffesmak i bakelser så tvekar jag lite.

  • Om jag bara har en form på 16 cm, funkar det att dela upp smeten och grädda i tre omgångar eller är det bättre att hälla allt i en form och dela kakan på tre?

    • Kan man baka bottnarna innan och frysa in eller påverkas slutresultatet negativt på något sätt då? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan grädda och dela på tre. Men du måste grädda den längre då, 35-40 minuter minst. Känn med sticka.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg