Choklad- och espressotårta

27 maj, 2024

Detta är tårtan för alla chokladälskare. Och gillar du kaffe så får du dubbelt upp. Du kan dock välja att baka denna maffiga chokladtårta helt utan kaffe om du vill. 

Jag insåg att jag inte hade nåt recept på en riktigt bra chokladtårta här på bloggen. Eller jag kanske hade några, men inte från de senaste åren. Den här tårtan bakar vi i min digitala dessertkurs och det är en riktig höjdare! En sån som bara blir godare efter några dagar i kylskåpet.

Botten kan du baka i förväg och frysa om du vill. Du kan montera tårtan och låta den stå i kylen i upp till två dagar innan  servering. Se bara till att ta fram den ur kylen 3-4 timmar innan den ska ätas, den är godast att äta rumstempererad.

Tips för tårtbotten: 

– Smeten är väldigt lös och rinnig, den ska vara så, men se till att du har en form som inte läcker eller sätt en plåt under när du gräddar den.
– Använd rumstempererade ingredienser.
– Du kan byta ut kaffet mot hett vatten om du vill. Kakan kommer inte att smaka kaffe även om du använder kaffe, det bara förstärker chokladsmaken i kakan.
Tips för ganachen:
– Stavmixa ganachen för bästa resultat.
– Ganachen blir väldigt lös och den behöver verkligen 5-6 timmar att sätta sig. Få inte panik om den känns rinnig efter några timmar, den kommer att sätta sig. Och sätt inte in den i kylen, då blir den hård på ett ojämnt sätt och den blir inte blank och fin att breda ut.
– Rör inte heller i ganachen. Ju mer du rör i den desto mer luft kommer in och den tappar sin glans, den kan skära sig och blir inte jämn och fin att bre ut. Så ta bestämda skopor av den direkt från skålen som den stelnat i och lägg på tårtan och bred ut.

Choklad- och espressotårta

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

80 g ljus muscuvadosocker (1 dl)

180 g strösocker (2 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

¼ tsk salt

2 ägg

175 g mjölk (1,75 dl)

175 g starkt kaffe eller espresso, varmt (1,75 dl) (byt mot vatten om du inte vill ha kaffe)

75 g neutral olja (knappt 1 dl)

Espressoganache

250 g grädde (2,5 dl)

50 g espresso (0,5 dl) (byt mot samma mängd mer grädde om du inte vill ha kaffe)

50 gram glykossirap

250 gram mörk choklad (ca 55–60% kakaohalt)

25 gram smör (rumstempererat)

en nypa flingsalt

Dekor

Guldströssel

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en springform, 20 cm, och klä den med bakplåtspapper i botten.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt ägg, mjölk, varmt kaffe och olja och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

3. Häll smeten i formen och baka i ca 35–40 minuter. Provstickan ska komma ut med några fuktiga smulor på. Låt svalna och dela sedan i tre bottnar

Espressoganache

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull, häll sedan i espresson och häll över chokladen. Låt stå i 1–2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält. När ganachen når runt 30 grader, mixa i smöret och saltet. Täck med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

Lägg ihop

Lägg en tårtbotten på ett fat och bre ut ett tunt lager av ganachen, lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på sista botten och bred ut ganachen runt om tårtan. Dekorera med guldströssel.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg