Detta är tårtan för alla chokladälskare. Och gillar du kaffe så får du dubbelt upp. Du kan dock välja att baka denna maffiga chokladtårta helt utan kaffe om du vill.
Jag insåg att jag inte hade nåt recept på en riktigt bra chokladtårta här på bloggen. Eller jag kanske hade några, men inte från de senaste åren. Den här tårtan bakar vi i min digitala dessertkurs och det är en riktig höjdare! En sån som bara blir godare efter några dagar i kylskåpet.
Botten kan du baka i förväg och frysa om du vill. Du kan montera tårtan och låta den stå i kylen i upp till två dagar innan servering. Se bara till att ta fram den ur kylen 3-4 timmar innan den ska ätas, den är godast att äta rumstempererad.
Tips för tårtbotten:
– Smeten är väldigt lös och rinnig, den ska vara så, men se till att du har en form som inte läcker eller sätt en plåt under när du gräddar den.
– Använd rumstempererade ingredienser.
– Du kan byta ut kaffet mot hett vatten om du vill. Kakan kommer inte att smaka kaffe även om du använder kaffe, det bara förstärker chokladsmaken i kakan.
Tips för ganachen:
– Stavmixa ganachen för bästa resultat.
– Ganachen blir väldigt lös och den behöver verkligen 5-6 timmar att sätta sig. Få inte panik om den känns rinnig efter några timmar, den kommer att sätta sig. Och sätt inte in den i kylen, då blir den hård på ett ojämnt sätt och den blir inte blank och fin att breda ut.
– Rör inte heller i ganachen. Ju mer du rör i den desto mer luft kommer in och den tappar sin glans, den kan skära sig och blir inte jämn och fin att bre ut. Så ta bestämda skopor av den direkt från skålen som den stelnat i och lägg på tårtan och bred ut.