Baka med vinäger

6 mars, 2020

Det kan tyckas märkligt att ha vinäger i söta bakverk, men några droppar av syra kan göra underverk för både jäsning och saftighet. 

Har ni sett att det ibland ska vara vinäger i smeten till muffinsen eller tårtan och undrat hur det kan komma sig? Vad gör egentligen vinäger i bakning?

Vinäger är en syra, den smakar som den är väldigt skarpt och det kan man ju undra varför det ska vara i söta bakverk. Det är oftast vinvinsvinäger eller äppelcidervinäger som man menar när man skriver vinäger i recept.

Syran i vinäger reagerar kemiskt med bikarbonat och sätter igång och hjälper till med att få kakan att lyfta. Det är speciellt bra om du bakar mjuka kakor utan ägg. Du kommer inte smaka något av vinägern i kakan utan det hjälper bara till kemiskt i jäsningsprocessen.

Jag upplever också att vinägern hjälper till att göra och hålla kakan eller muffinsen saftig. När du bakar en red velvet-kaka så hjälper dessutom syran i vinägern till att få en röd fin färg på kakan.

Buttermilk. Eller kärnmjölk som vi skulle kalla det i Sverige är en vanlig ingrediens i amerikanska recept på mjuka kakor. Det är en syrlig mjölk som nästan kan jämföras med vår svenska filmjölk. Den är svår att få tag på i vanliga matbutiker i Sverige men man kan enkelt göra en liknande variant hemma. Jag använder hälften mjölk och hälften grädde för då får man en härligt krämig buttermilk. Buttermilk i kakor bidrar verkligen till en fluffig saftighet.

Så här gör man:

1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 msk vinäger (eller pressad citronsaft)

Blanda samman allt och låt stå framme på köksbänken i ca 10 minuter innan du häller den i smeten. Det kommer då att ha tjocknat och blivit lite klumpigt. Precis så ska det vara!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gud vad härligt! Tack för tips! Har några recept jag velat prova som det ska vara buttermilk i, men inte fått tag på, så detta var ju perfekt 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg