En rulltårta på höjden fylld med jordnötter och choklad. Hur gott som helst!
Jag läste att det tydligen är trendigt i år med tårtor som har lagren på höjden så då var jag tvungen att testa att göra en sån. Jag tänkte dock lite fel och min tårta blev jättesmal och jättehög så jag var tvungen att skära av en stor del av toppen på den. Så gör inte som jag och dela botten i två delar, utan dela den i 3 så att du får en lagom hög och lagom stor tårta.
Det var också många år sedan jag testade att göra en drip cake, och det är ju effektfullt och fint, även om det känns som att det kanske gått lite inflation i det.
RECEPT
Tårtan är baserad på att botten bakas på en vanlig ugnsplåt och den räcker till 8-10 personer.
Tårtbotten
165 gram ägg (ca 3 st)
90 gram socker
90 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 gram kakao
0,5 tsk salt
25 gram mjölk
1. Sätt ugnen på 215 grader varmluft (230 grader vanlig) och lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i minst 5 minuter med elvisp eller med maskin.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke och sikta sedan ner det i äggfluffet och vänd om försiktigt.
4. Blanda ner mjölken.
5. Häll smeten på plåten och bred ut. Baka i 4-5 minuter tills kakan är stelnad.
6. Vänd kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Lägg en kökshandduk över och rulla ihop och låt svalna. Rulla den från kortsidan så att den blir korta och tjock, motsatt till en vanlig rulltårta alltså.
Marängsmörkräm
120 g äggvita (ca 3-4 st)
170 g strösocker
300 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljpulver
1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
3. Tillsätt vaniljpulvret.
Jordnötsfyllning
En tredjedel av smörkrämen
1,5 dl jordnötssmör
1 dl grovhackade jordnötter och peanut M&M
1. Blanda allt i en bunke.
2. Dela tårtbotten med kniv på längden i tre lika stora remsor (ca 8-10 cm breda). Bred ut fyllningen på alla remsor. Rulla ihop en av dem, lägg den bredvid nästa och fortsätt rulla. Gör likadant med den sista remsan och lägg sedan låtan med skärsidorna neråt på ett bakplåtspapper och sätt in i kylen i minst en timme.
Chokladsmörkräm
Resten av smörkrämen
200 gram mörk choklad
1. Smält chokladen och låt den svalna.
2. Rör ner chokladen i smörkrämen och stryk sedan krämen runt den tårtan. Gör först ett tunt lager som jämnar ut den och fångar in alla smulor. Ställ in i kyl eller frys i 15 minuter och gör sen ett eller två lager till tills du har en jämn tårta. Ställ sedan in den i kylen igen i 30 minuter.
Chokladganache
50 gram mörk choklad (ca 55%)
50 gram grädde
1. Lägg allt i en liten skål och kör i micron i ca 20 sekunder eller tills allt precis smälter ihop.
2. Låt ganachen svalna av till ca 28-30 grader. Häll i en spritspåse och klipp av ett litet hål. Spritsa försiktigt runt om och låt några droppar rinna ner på kanten, se till att du ser att den stelnar och stannar, låt annars ganachen svalna ytterligare. När du gått runt ett varv, spritsa ut och bred ut resten av ganachen på toppen av tårtan. Dekorera med hackade jordnötter och peanut M&M.
Låt tårtan stå framme i rumstemperatur i minst 1 timme innan servering.
Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram!
Diana
Hej!
Jag älskar dina recept och vill ge mig på denna! 🙂
Är jordnötterna i fyllningen salta jordnötter eller neutrala?
Jordnötssmöret, är den crunchy eller len? salt eller osaltad?
Emma Brink Rask
Jordnötterna är salta. Smöret kan du välja vilket du gillar bäst.