Black out chokladtårta

7 maj, 2019

Det finns inget bättre än en riktigt maffig chokladtårta. Saftiga chokladbottnar och en lite syrlig chokladfrosting mellan och runt om hela tårtan.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Black out chokladtårta

3.7/5(219)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

0,5 dl grädde

0,7 dl mjölk

1 msk vitvinsvinäger

230 g socker (2,5 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g kakao (1 dl)

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

1,2 dl starkt kaffe (espresso, brygg, eller snabbkaffe, vilket du har hemma eller föredrar)

0,5 dl olja (raps eller solros exempelvis)

Chokladfrosting

250 g rumsvarmt smör

150 g cream cheese

180 g florsocker (3 dl)

40 gl kakao (1 dl)

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj tre formar som är 16 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten eller använd såna med löstagbar botten. (Det går bra att göra den här tårtan i en form som är drygt 20 cm i diameter, och sen dela botten i 2 eller 3 delar, men då får du en plattare tårta).

2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.

3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.

4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och ”buttermilk”.

5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös. Du kan vispa med elvisp i ett par minuter om du vill, annars funkar det också att bara röra ihop.

6. Häll i formarna och baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!

7. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Chokladfrosting

1. Vispa smöret vitt och fluffigt, i minst 3-4 minuter.

2. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i någon minut till.

3. Bred sedan direkt ut frostingen emellan och runt om kakan.

Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tänkte baka denna i långpanna och göra rutor av istället så den passar till många. Passar denna sats till en 30×40 eller ska jag öka på receptet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du behöver minst dubbla, förmodligen trippla receptet för en så stor form.

  • Matilda

    Hej!
    Kan man baka botten idag, frostingen och montering imorgon för att sen ätas på lördag? 😊

  • Smakar tårtan mycket kaffe? Tycker att det låter jättegott men då barnen inte gillar kaffesmak i bakelser så tvekar jag lite.

  • Matilda

    Om jag bara har en form på 16 cm, funkar det att dela upp smeten och grädda i tre omgångar eller är det bättre att hälla allt i en form och dela kakan på tre?

    • Kan man baka bottnarna innan och frysa in eller påverkas slutresultatet negativt på något sätt då? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan grädda och dela på tre. Men du måste grädda den längre då, 35-40 minuter minst. Känn med sticka.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg