Det finns inget bättre än en riktigt maffig chokladtårta. Saftiga chokladbottnar och en lite syrlig chokladfrosting mellan och runt om hela tårtan.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
0,5 dl grädde
0,7 dl mjölk
1 msk vitvinsvinäger
230 g socker (2,5 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
40 g kakao (1 dl)
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1,2 dl starkt kaffe (espresso, brygg, eller snabbkaffe, vilket du har hemma eller föredrar)
0,5 dl olja (raps eller solros exempelvis)
250 g rumsvarmt smör
150 g cream cheese
180 g florsocker (3 dl)
40 gl kakao (1 dl)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj tre formar som är 16 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten eller använd såna med löstagbar botten. (Det går bra att göra den här tårtan i en form som är drygt 20 cm i diameter, och sen dela botten i 2 eller 3 delar, men då får du en plattare tårta).
2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.
3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och ”buttermilk”.
5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös. Du kan vispa med elvisp i ett par minuter om du vill, annars funkar det också att bara röra ihop.
6. Häll i formarna och baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!
7. Ta ut dem och låt dem svalna helt.
1. Vispa smöret vitt och fluffigt, i minst 3-4 minuter.
2. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i någon minut till.
3. Bred sedan direkt ut frostingen emellan och runt om kakan.
Johanna
Tänkte baka denna i långpanna och göra rutor av istället så den passar till många. Passar denna sats till en 30×40 eller ska jag öka på receptet?
Emma Brink Rask
Du behöver minst dubbla, förmodligen trippla receptet för en så stor form.
Matilda
Hej!
Kan man baka botten idag, frostingen och montering imorgon för att sen ätas på lördag? 😊
Emma Brink Rask
Absolut!
Eva
Smakar tårtan mycket kaffe? Tycker att det låter jättegott men då barnen inte gillar kaffesmak i bakelser så tvekar jag lite.
Emma Brink Rask
Nej, den smakar bara choklad.
Matilda
Om jag bara har en form på 16 cm, funkar det att dela upp smeten och grädda i tre omgångar eller är det bättre att hälla allt i en form och dela kakan på tre?
Linn
Kan man baka bottnarna innan och frysa in eller påverkas slutresultatet negativt på något sätt då? 🙂
Emma Brink Rask
Du kan grädda och dela på tre. Men du måste grädda den längre då, 35-40 minuter minst. Känn med sticka.