Nötchokladkaka med saltkolsås och hallon

17 maj, 2019

Smakkombinationerna i den här kakan/tårtan är helt ljuvliga. Hasselnötter, saltkolasås och hallon. Enkelt att baka och så frestande!

Jag har en särskild form som har en fördjupning i sig, vilket passar helt utmärkt att fylla med exempelvis kolasås. Men om du inte har en så kan du baka kakan i en vanlig pajform eller springform och sen hälla kolasåsen över. Det kommer kanske rinna ner lite längs kanterna, men det gör ju inget! Se till att kolasåsen har tjocknat lite innan du häller på den i så fall, så att den är lite trögflytande.

RECEPT
Bakad i en form som är 18 cm i diameter och räcker till 6-8 personer

Hasselnötskaka
75 gram rumsvarmt smör
110 gram socker
100 gram hasselnötsmjöl (finns att köpa på ex Lidl, men annars är det bara att mixa eller mala nötter till ett mjöl)
2 ägg
50 gram mjöl
20 gram kakao
0,75 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,25 salt

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig), och smörj en form, ca 18 cm i diameter.
2. Vispa smöret i ett par minuter och tillsätt sockret och vispa ett par minuter till.
3. Rör ner hasslenötsmjölet.
4. Rör ner äggen, ett och ett.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner det i smeten.
6. Bred ut smeten i formen och baka i 25-30 minuter.
7. Låt kakan svalna och lägg den sedan på ett fat.

Saltkolasås
En halv sats (klicka här för recept)

Ca 2 dl hallon

1. Häll såsen i (eller på) kakan och lägg på hallonen.

Kakan kan stå framme några timmar utan problem men om det dröjer längre än så till servering, ställ in den i kylen.

Servera med fördel med en klick lättvispad grädde.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

 

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg