Kladdkaka med macadamianötter och jordgubbsgrädde

17 maj, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En klassisk kladdkaka med macadamianötter och frystorkade jordgubbar. Tillsammans med jordgubbsgrädde blir det en riktigt lyxig dessert eller gofika. 

Macadamianötter har länge varit en favorit hos mig. De känns lite lyxiga och är inte så himla vanliga att vi använder här i Sverige, medan i USA är de väldigt vanliga.

Jag hade köpt en påse macadamianötter från KoRo och de blir bara så goda att ha i en kladdkaka. God smak och god cruch. Från KoRo har jag också köpt en rejäl påse frystorkade jordgubbar. Dels hade jag dem hela i kakan men sen mixade jag dem också till ett pulver och hade i vispad grädded. Just frystorkade bär är ett himla bra sätt att ge smak och färg i något som man inte vill addera massa vätska i.

(Du frå 5% rabatt på allt du handlar från KoRo med koden: brinkenbakar)

Jag insåg att det var sjukt längesen jag bakade en klassisk kladdkaka. Men oj vad jag har bakat kladdkakor i mina dagar, kolla in alla godingar här >>

Här kan du också läsa mina bästa tips för att lyckas med kladdkaka. Det allra viktigaste är faktiskt att inte övergrädda den.

De frystorkade jordgubbarna ovanpå kakan la jag på direkt när jag hade tagit ut den ut ugnen. Annars blir de bruna i ugnen och det ser inte lika läckert ut.

Sen vispade jag grädde med ett par tre teskedar jordgubbspulver och lite florsocker. Och det blev så gott! Som en riktigt smarrig jordgubbsmousse. Jordgubbspulvret gör grädden ganska tjock ganska fort så du kan enkelt vispa för hand annars blir den snabbt för fast. Spä med lite mer ovispad grädde om det skulle hända. Tyllen jag spritsade bollen med är Wilton 8B.

Servera kakan lite ljummen eller låt den stå i kylen för att sätta sig och bli lite sådär fudgey och god.

Kladdkaka med macadamianötter och jordgubbsgrädde

3.3/5(5)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka

150 g smör

3 ägg

270 g strösocker (3 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g kakao (1 dl)

0,5 tsk salt

1 dl macadamianötter

1 dl frystorkade jordgubbar

Jordgubbsgrädde

3 dl vispgrädde

3 tsk pulver från frystorkade jordgubbar

1,5 msk florsocker

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Smörj kanterna på en springform, 20-22 cm i diameter, och täck botten med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman ägg och socker i en skål. Rör ner det smälta smöret i äggblandningen, vänd sedan ner de torra ingredienserna.

3. Hacka nötterna grovt och vänd ner dem tillsammans med jordgubbarna (spara några för att lägga på kakan efteråt) i smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Kakan ska ha satt sig i kanterna men fortfarande vara lite gungig i mitten.

4. Låt kakan svalna något innan du lossar den från formen.

Jordgubbsgrädde

1. Häll grädde, jordgubbspulver och florsocker i en skål. Vispa tills det blir krämigt. Servera till kakan i en skål eller häll upp på en spritspåse och spritsa på kakan vid servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg