Saffransblondie med vit choklad, lingon och mandel

23 november, 2022

 

En mjuksegkladdig saffransblondie med vit choklad, lingon och mandel. Enkel att göra till många. Servera som den är, ljummen med glass eller ha den som botten i en tårta.

Mycket jul i en tugga skulle man kunna säga att man får med denna enkla blondie. Jag valde att göra själva kakan utan vit choklad (vilket annars är vanligt i blondies) utan bara tillsätta chokladbitar till smeten. Den blir lite mindre sliskig då tycker jag. Men annars är ju vit choklad och saffran kompisar. Och lingon och mandel får gärna vara med och leka.

Du kan som sagt skära upp denna kakan i små kuber och servera som munsbitar på adventsbuffén, eller i lite större rutor och servera den ljummen med glass som en dessert.

Jag gräddade min i en 20 x 20 aluminiumform, den är så användbar. Jag har köpt min i USA, men här finns en liknande. 

De rutor som jag inte vi åt upp stansade jag ut rundlar av och hade som botten i en annan bakelse. Du kan alltså använda denna botten som grund i en moussetårta eller liknande.

Här hittar du fler recept med saffran >>

Saffransblondie med vit choklad, lingon och mandel

3.8/5(59)
Röster
Portioner: 16 bitar

Ingredienser:

110 g smör

0,5 g saffran

220 g strösocker (2,5 dl)

1 ägg

0,25 tsk salt

150 g mjöl (2,5 dl)

100 g hackad vit choklad eller chokladknappar

100 g frusna lingon

Mandelflis att dekorera med

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna något.

3. Blanda socker, ägg och salt och tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om, vispa inte.

4. Tillsätt mjölet och vänd till sist ner chokladen och lingonen, spara lite att lägga över smeten. Vänd försiktigt så att inte smeten blir röd.

5. Bred ut smeten i formen, strö över de sista lingon och chokladknapparna och strö över mandeln. Grädda i ca 20 minuter tills kakan fått lite färg och börjar släppa lite från kanterna. Men akta dig för att baka den för mycket, den ska vara lite kladdig i mitten.

6. Låt kakan bli helt kall innan du skär den i bitar, gärna över natten i kylskåp. Ska du servera den ljummen som dessert. Skär då först upp rutor när den är kall och värm sedan på rutorna inför servering.

Du kan självklart grädda denna i en rund form och äta den som en kladdkaka med lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg