Hembakade ballerinakakor

3 oktober, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ballerinakakor, precis lika fina som de du köper, men förmodligen snäppet godare!

Kanske är ballerinakakan den svenskaste småkakan som finns, i alla fall när det kommer till köpekakor. Jag vet ingen som inte älskar den. Och att baka dem hemma var busenkelt och de smakar nästan precis som de du köper, de är något mörare dock och smälter i munnen. Och jag väljer i alla fall smör framför palmolja alla dagar i veckan.

När jag gräddar platta småkakor så använder jag mig av en silikonmatta som är perforerad. Jag förstår att det är överkurs, men det är verkligen toppen. Du lägger den på din vanliga plåt och då blir det ändå lite cirkulation som gör att kakorna inte toppar upp sig och får bubblor som de lätt får annars. Här kan man köpa en sån. 

Jag har tidigare bakat dessa kakor med nutella i fyllningen. Den här gången tog jag samma mängd nougat, för det hade jag hemma. Och det blir lika gott, jag tycker att det smakar ganska snarlikt också. Så välj själv vad du har hemma eller vill köpa.

Fyllningen behöver ha satt sig att kunna spritsas, men den ska gärna inte vara för hård för då får man ingen blank och fin fyllning, så precis när man märker att den går att hantera och lägga i en spritspåse är lagom.

Kavla ut degen med lite mjöl under så att den inte fastnar. Och för att få fina kakor som håller formen så rekommenderar jag dig verkligen att lägga degen i frysen eller kylen en stund efter att du har kavlat den (på bakplåtspapper på en skärbräda eller bricka). Då är det så väldigt mycket enklare att ta ut fina former och lägga på plåten.

För att ta ut kakorna behöver du utstickare i två storlekar. En stor och en liten för att göra det lilla hålet i mitten. Jag använde ett set utstickare med räfflade kanter, men även ett helt runda funkar fint. Det lilla hålet kan man göra runt, som en blomma eller hjärta eller vad man nu vill. Jag hittar dessvärre ingen länk till något liknande som det jag har.

Om man vill att överdelen, den ljusa kakan ska vara ännu blekare så kan man minska något på sockret i den degen, eller grädda kakan någon minut mindre. Då kan den bli lite mindre spröd och kanske lite seg, men vill man ha en ljusare kaka så är de ett alternativ.

Jag har även bakat dessa i en julig version med kanel i fyllningen.

Hembakade ballerinakakor

3.9/5(102)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

Ljus deg

90 g vetemjöl (1,5 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

60 g smör

1-2 tsk vatten vid behov

Mörk deg

90 g vetemjöl (1,5 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

60 g smör

12 g kakao (2 msk)

1-2 tsk vatten vid behov

Fyllning

100 gram mjölkchoklad

100 gram nutella eller nougat

Instruktioner:

Ljus deg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare utom vatten och mixa tills det går ihop till en deg. Eller knåda ihop för hand. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få ihop det till en deg

Mörk deg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare utom vatten och mixa tills det går ihop till en deg. Eller knåda ihop för hand. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få ihop det till en deg

Båda degarna

1. Plasta in de båda degarna och låt dem vila i kyl i ca 1 timme.

2. Kavla ut den mörka degen, ca 3 mm tjocklek, och ta ut runda kakor med en utstickare. För att de ska vara lätta att hantera och lägga på plåt sen så kavlar jag ut dem mellan bakplåtspapper och fryser dem ett par minuter, sen är de busenkla att lägga på plåten.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme) och grädda kakorna i ca 8-10 minuter.

4. Kavla ut den ljusa degen och ta ut rundlar i samma storlek. Ta också ut ett litet hål i mitten och grädda dem på samma sätt som de mörka kakorna.

Fyllning

1. Smält choklad försiktigt i mikron eller i ett vattenbad. Rör ner nutella eller nougat och rör om till du har en slät kräm. Om nougaten inte smälter helt så sätt in det några sekunder i taget i mikron igen, men smält inte för mycket för då tar det flera timmar för det att stelna tillräckligt. Låt den stelna tills den går att skopa upp i en spritspåse. Gärna med en liten rund tyll, ca 0,8 cm.

2. Spritsa först en tunn cirkel nära kanten på den mörka kakan och gör sen en lite tjockare boll i mitten och tryck på det ljusa ”locket”. Låt dem stelna och förvara dem gärna i kylen.

Kakorna går fint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! När jag bakar dessa så får de mörka kakorna alltid en bula som tar över hela kakan. Rekommenderar du att sticka några hål på dem med en gaffel som när man bakar en paj för att undvika dessa bulor eller vad tror du att felet kan vara? Har jag knådat degen för länge?

    • A
      Emma Brink Rask

      Prova att nagga dem med gaffel. Jag gräddar mina på perforerad silikonmatta som gör att de blir platta.

  • Går de att göra utan nutella och ersätta med något annat?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan göra dem med mjölkchokladganache. 0,5 dl grädde och 100 gram mjölkchoklad. Koka upp grädde, häll över hackad choklad, rör om. Och vänta sedan tills den är mjuk nog att spritsa på kakorna.

  • Jag bakade de precis och klart de blev helt magiska 🙈

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg