Ballerina med kanel

25 november, 2018

En julig variant av allas favoritkex. Hembakat såklart!

I somras gjorde jag en hembakad version av den älskade ballerinakakan, de blev väldigt goda och uppskattade. Den här versionen skiljer sig nästan ingenting från den förutom att det är kanel i fyllningen och att de fick en fick hjärtform i mitten.

Ballerina med kanel

3.8/5(3)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

Mördeg

180 g vetemjöl (3 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 gram kallt smör

12 g kakao (2 msk)

Fyllning

100 gram mjölkchoklad

100 gram Nutella

1 tsk kanel

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte.

2. Dela degen på hälften och tillsätt kakao till den ena, arbeta in den helt.

3. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

4. Kavla ut den mörka degen, ca 3 mm tjocklek, och ta ut runda kakor med en utstickare.

5. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och baka kakorna i ca 10 minuter.

6. Kavla ut den ljusa degen och ta ut rundlar i samma storlek. Ta också ut ett litet hål i mitten och baka dem på samma sätt som de mörka kakorna.

Tips! Frys degen när du har tagit ut rundlarna så blir de lätta att ta upp med en stekspade och lägga på plåten.

7. Smält chokladen och rör samman med nutellan och kanelen. Låt den stelna något i rumstemperatur om det behövs.

8. Spritsa i mitten på varje mörk kaka och tryck på det ljusa ”locket”.

9. Låt kakorna bli kalla och förvara dem gärna i kylen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg