Chocolate chip cookies med maizena

19 september, 2025

Den hemliga ingrediensen som många lovordar i chocolate chip cookies är majsstärkelse, eller maizena. För den där tuggiga, mjuksega konsistensen och en rund och fin form på kakorna. 

Det verkar som att man aldrig blir helt färdig med att hitta sitt bästa recept på chocolate chip cookies. Länge var detta min favorit, sen bytte jag till detta. Och det är fortfarande verkligen inget fel på dem. Men nu har jag sett så himla många som förespråkar att ha lite maizena i kakorna så det var jag tvungen att testa. Och det blev så bra. Såklart beror det på hur du vill ha din cookies. Tunna, tjocka, mjuka, krispiga, sega. Jag gillar dem krispiga runt kanterna och mjuksega i mitten.

Fördelar med att ha maizena eller majsstärkelse i cookies:

  • Kakan blir lite mjukare
  • Kakan blir lite segare
  • Kakan blir lite rundare
  • Kakan sprider inte ut i ugnen utan håller ihop bättre

Du kan egentligen ta ditt vanliga favoritrecept på chocolate chip cookies och sen bara byta ut en msk vetemjöl för varje dl mot 1 msk maizena. Så om receptet säger 2 dl vetemjöl så tar du bort 2 msk vetemjöl och ersätter med 2 msk maizena.

Blanda inte ihop maizena och majsstärkelse med majsmjöl, det är INTE samma sak. Det är inte heller maizena redning utan maizena majsstärkelse.

Nåt som jag gillar att göra är att trycka ner en chokladbit i kakan precis när jag tagit ut dem ur ugnen. Det blir både fint och gott.

I det här receptet har jag också en extra äggula som även det bidrar till en lite mjuksegare kaka.

I detta receptet gjorde jag kakorna på 50 g styck. Det blir en lite mindre kaka än du kanske tänker dig när du köper en cookies, men jag tycker att det är alldeles lagom.

Screenshot

Chocolate chip cookies med maizena

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 30 cookies a 50 g

Ingredienser:

225 g mjukt smör

135 g strösocker (1,5 dl)

240 g brunt socker (3 dl) (brun farin eller ljust muscovado)

2 ägg + 1 äggula

420 g mjöl (7 dl)

30 g maizena (3 msk)

3 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

300 g chokladknappar eller hackad choklad av valfri sort

Instruktioner:

1. Rör samman smör, vitt socker och brunt socker tills det blir krämigt.

2. Rör ner ägg och äggula.

3. Blanda mjöl, maizena, bikarbonat och salt ordentligt och rör sedan ner det i kaksmeten. Rör till sist ner chokladen tills du har en enhetlig deg. Rör inte mer än nödvändigt.

4. Skopa ut kakor, 50 g st, rulla dem runda, och lägg dem på ett bakplåtspapper. Du kan lägga dem tätt tillsammans. Sätt sedan in dem i kylen i minst 30 minuter. Gärna längre, över natten går fint.

5. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Lägg ut kakor på plåt, med mellanrum. De flyter som sagt inte ut mycket men en del.

6. Grädda i ca 12 minuter. De ska ha fått en ljubrun färg, om du tycker att de ser lite ogräddade ut så är det nog ok. Då blir de sådär mjuksega när de har svalnat.

7. Sätt en bit choklad mitt kakan när du tar ut dem om du vill.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg