Den hemliga ingrediensen som många lovordar i chocolate chip cookies är majsstärkelse, eller maizena. För den där tuggiga, mjuksega konsistensen och en rund och fin form på kakorna.
Det verkar som att man aldrig blir helt färdig med att hitta sitt bästa recept på chocolate chip cookies. Länge var detta min favorit, sen bytte jag till detta. Och det är fortfarande verkligen inget fel på dem. Men nu har jag sett så himla många som förespråkar att ha lite maizena i kakorna så det var jag tvungen att testa. Och det blev så bra. Såklart beror det på hur du vill ha din cookies. Tunna, tjocka, mjuka, krispiga, sega. Jag gillar dem krispiga runt kanterna och mjuksega i mitten.
Fördelar med att ha maizena eller majsstärkelse i cookies:
- Kakan blir lite mjukare
- Kakan blir lite segare
- Kakan blir lite rundare
- Kakan sprider inte ut i ugnen utan håller ihop bättre
Du kan egentligen ta ditt vanliga favoritrecept på chocolate chip cookies och sen bara byta ut en msk vetemjöl för varje dl mot 1 msk maizena. Så om receptet säger 2 dl vetemjöl så tar du bort 2 msk vetemjöl och ersätter med 2 msk maizena.
Blanda inte ihop maizena och majsstärkelse med majsmjöl, det är INTE samma sak. Det är inte heller maizena redning utan maizena majsstärkelse.
Nåt som jag gillar att göra är att trycka ner en chokladbit i kakan precis när jag tagit ut dem ur ugnen. Det blir både fint och gott.
I det här receptet har jag också en extra äggula som även det bidrar till en lite mjuksegare kaka.
I detta receptet gjorde jag kakorna på 50 g styck. Det blir en lite mindre kaka än du kanske tänker dig när du köper en cookies, men jag tycker att det är alldeles lagom.