Perfekta chocolate chip cookies

16 september, 2019

chocolate-chip-cookies-5

Det ultimata receptet på chocolate chip cookies. Lagom chokladiga och lagom sega.

Jag tror att jag använder nya recept varje gång jag bakar chocolate chip cookies. Hur bra mina gamla recept än är så tror jag alltid att nästa kanske kanske är ännu bättre!

Det här receptet blev alldeles perfekt, enligt mig, i allafall om man vill ha mjuka sega kakor. Jag använde mig också av en teknik jag inte använt förut, som varit lite av en snackis på senaste tiden, populär på Instagram och omskriven av New York Times. Jag har inte använt det receptet, men dock tekniken.

chocolate-chip-cookies-2

Tekniken använder man om man vill få ”rynkor” på kakorna. Som årsringar nästan, som gör att de ser så där riktigt mjuka och sega ut. De smakar såklart precis likadant om man inte använder tekniken, men om man vill åt detta utseendet så är det bra att testa tekniken. Den går ut på att man tar ut plåten ur ugnen när kakorna är ungefär halvvägs klara, så släpper man plåten på exempelvis golvet från ca 10-15 cm höjd. Det gör att kakorna sjunker ihop. Sen sätter man in plåten i ugnen igen och upprepar detta 2-3 gånger med en minuts intervall, och låter sen kakorna blir klara.

chocolate-chip-cookies-4

chocolate-chip-cookies-3

Perfekta chocolate chip cookies

3.9/5(123)
Röster
Portioner: ca 20 kakor

Ingredienser:

180 g mjöl (3 dl)

0,75 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk espressopulver (kan uteslutas)

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

125 g rumstempererat smör

90 g strösocker (1 dl)

65 g ljust muscovadosocker (0,75 dl)

1 ägg, rumstempererat

125 gram grovt hackad mörk choklad

flingsalt att strö över efter bakning

Instruktioner:

1. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, espressopulver, salt och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan.

2. Vispa smör och socker i minst 5 minuter tills det blivit ljust och fluffigt.

3. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.

4. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till du har en smet.

5. Tillsätt den hackade chokladen och blanda.

6. Plasta kaksmeten och låt den vila i kyl i 30 minuter.

7. Ställ in ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

8. Forma bollar av ca en dryg matsked deg och lägg på en plåt med plåtpapper, tänk på att de flyter ut en del.

9. Baka i ca 10 minuter. Men när halva tiden gått, ta ut plåten och släpp den från ca 10 cm höjd (exempelvis på golvet eller nåt annat underlag som tål att du släpper en het plåt på det). Sätt sen in kakorna igen och upprepa 2-3 gånger med en minuts intervall. Detta ger fina ”rynkor” på kakorna. Man kan helt hoppa över detta om man vill.

10. Ta ut kakorna när de är gyllenbruna, strö över flingsalt och låt dem svalna på plåten.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Antonia

  Hej! Mina kakor blev inte sega, mer torra. Vad tror du blev fel då?

 • Hej!
  Hur mkt glutenfri mjölmix tror du att jag behöver om jag ska ersätta det med vanligt mjöl?
  Kakorna ser riktigt goda ut!

  Mvh, Linda

  • A
   Emma Brink Rask

   Det vet jag tyvärr inte, jag har aldrig bakat med mjölmix.

 • Patricia

  De här kakorna kommer bli en stapelvara här hemma. Att ha på bordet, i frysen, som gå-bort—present, you name it. Utan tvekan det bästa receptet jag testat. Degen/smeten är fantastisk bara den 🤤

 • Hej! Där jag bor är inte muscovadosocker tillgängligt. Går det bra att ersätta det med normalt brunt socker? Eller något annat? Tack!

 • Ska testa detta recept för första gången! Vet inte om jag inte kan läsa ordentligt men jag hittar inte ägg i ingredienserna…?

 • Hej!
  Du skriver att ugnen ska vara på 180 grader.
  Är det varmluft eller vanlig du syftar på då?
  Mvh Emilyn

 • Dessa är gudomliga! Jag glömde dock ta i muscovadosockret när man skulle så fick vispa in det i sista sekund, men de blev SÅ GODA! Har en rulle i frysen och tar fram och bakar på på helgen 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg