Godaste morotskakan – det bästa receptet

4 oktober, 2025

Mitt bästa recept på morotskaka med silkesblank cream cheese-frosting med lime. Tung, saftig och full av kryddiga smaker – ett recept som alla lyckas med!

Vet du hur många recept jag har under kategorin ”morotskaka” här på brinkenbakar.se? 15 stycken! Och vet du hur många recept jag har på ett klassiskt basrecept på en vanlig morotskaka? Noll. Hallå, det måste vi ju ändra på!

I många år bakade jag morotskaka efter min mammas recept, det var detta (fast bakat i en springform med fyllningen på toppen). Och det är absolut jättegott! Men jag har kommit på att jag gillar ännu bättre att INTE vispa ägg och socker poröst när jag gör morotskaka, utan bara blanda ihop de torra ingredienserna i en skål, de blöta i en, blanda och till sist röra ner morötterna. Det är dels en mycket enklare metod och sen ger det en lite tyngre saftig kaka vilket jag tycker passar bra just i morotskaka. Vill man ha en lite luftigare kaka kan man använda receptet där man vispar ägg och socker.

Och så frostingen då. Gott såklart med lite smör i. Men sen jag provade att enbart vispa färskost med florsocker och lite vanilj så gör jag ingen annan frosting. Den blir extra syrlig och blank och len. Jag brukar riva lite zest av citron eller lime i för det blir så gott.
Jag använder alltid Philadelphia, den är bäst när man ska vispa till en fast frosting. Kan vara värt att tänka på att om man använder ett annat märke så kan det vara svårare att få en spritsbar kräm. Se till att den är kylskåpskall.

Sen kan man såklart bara bre ut fyllningen över kakan, men ni vet ju att jag är svag för att spritsa så varför inte passa på? Här använde jag en rund tyll på ca 20 mm, och sen bara spritsade jag långa strängar längs kakan, och så drar man runt kakan med en palett för att få en jämn kant.

Jag gräddar kakan i en springform på 20 cm, då får den lite höjd och det gillar jag. Du kan absolut grädda detta recept i en form på 23 cm, men då får du en lite plattare kaka och den kommer att bli klar lite snabbare i ugnen.

Och jag har både kanel, ingefära och kardemumma i min kaka. Jag gillar verkligen när den smakar kryddigt. Här kan man välja själv om man bara kör kanel eller drar på med kryddor.

Det här receptet går också fint att grädda som cupcakes, men då brukar jag finriva morötterna eftersom gräddningstiden blir kortare.

Godaste morotskakan - det bästa receptet

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Morotskaka

180 g vetemjöl (3 dl)

2 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Ca 3 morötter (ca 200 g grovt rivna)

3 ägg

90 g strösocker (1 dl)

160 g brun farin (2 dl)

1 ½ dl majs- eller rapsolja

Färskostfrosting

400 g cream cheese

120 g florsocker (2 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 lime (zesten)

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader (175 grader över- och undervärme). Klä en springform (20-23 cm) med bakplåtspapper i botten och längs kanterna (eller smöra ordentligt).

2. Blanda vetemjöl, kryddor, salt, bikarbonat och bakpulver i en bunke.

3. Skala och riva morötterna på den grovas sidan på rivjärnet.

4. Rör samman ägg, socker och olja och vänd sedan ner de torra ingredienserna. Rör om till en smet och vänd till sist ner morötterna och blanda runt tills allt är blandat.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter ( för en 20 cm form, kortare tid om du har en större form). Känn med en trästicka, den ska komma ut utan blöt smet. Ta sedan ut kakan, vänd den upp och ner på fatet som du vill servera den ifrån och låt den svalna helt.

Färskostfrosting

1. Häll cream cheese, florsocker och vanilj i en skål och vispa med elvisp tills det blir krämigt. Riv ner limezest och rör om. Häll på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa på kakan. Eller bara bre ut krämen. Servera!

Kakan går fint att förbereda, den håller sig god i kylen i flera dagar och går även att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg