Mitt bästa recept på morotskaka med silkesblank cream cheese-frosting med lime. Tung, saftig och full av kryddiga smaker – ett recept som alla lyckas med!
Vet du hur många recept jag har under kategorin ”morotskaka” här på brinkenbakar.se? 15 stycken! Och vet du hur många recept jag har på ett klassiskt basrecept på en vanlig morotskaka? Noll. Hallå, det måste vi ju ändra på!
I många år bakade jag morotskaka efter min mammas recept, det var detta (fast bakat i en springform med fyllningen på toppen). Och det är absolut jättegott! Men jag har kommit på att jag gillar ännu bättre att INTE vispa ägg och socker poröst när jag gör morotskaka, utan bara blanda ihop de torra ingredienserna i en skål, de blöta i en, blanda och till sist röra ner morötterna. Det är dels en mycket enklare metod och sen ger det en lite tyngre saftig kaka vilket jag tycker passar bra just i morotskaka. Vill man ha en lite luftigare kaka kan man använda receptet där man vispar ägg och socker.
Och så frostingen då. Gott såklart med lite smör i. Men sen jag
provade att enbart vispa färskost med florsocker och lite vanilj så
gör jag ingen annan frosting. Den blir extra syrlig och blank och
len. Jag brukar riva lite zest av citron eller lime i för det blir
så gott.
Jag använder alltid Philadelphia, den är bäst när man ska vispa
till en fast frosting. Kan vara värt att tänka på att om man
använder ett annat märke så kan det vara svårare att få en
spritsbar kräm. Se till att den är kylskåpskall.
Sen kan man såklart bara bre ut fyllningen över kakan, men ni vet ju att jag är svag för att spritsa så varför inte passa på? Här använde jag en rund tyll på ca 20 mm, och sen bara spritsade jag långa strängar längs kakan, och så drar man runt kakan med en palett för att få en jämn kant.
Jag gräddar kakan i en springform på 20 cm, då får den lite höjd och det gillar jag. Du kan absolut grädda detta recept i en form på 23 cm, men då får du en lite plattare kaka och den kommer att bli klar lite snabbare i ugnen.
Och jag har både kanel, ingefära och kardemumma i min kaka. Jag gillar verkligen när den smakar kryddigt. Här kan man välja själv om man bara kör kanel eller drar på med kryddor.
Det här receptet går också fint att grädda som cupcakes, men då brukar jag finriva morötterna eftersom gräddningstiden blir kortare.