Det enda receptet på morotskaka du behöver. Supersaftiga och goda bottnar och en ljuvligt len och syrlig cream cheesefrosting.
Att göra en tårta behöver inte vara så avancerat. Ta en enkel morotskaka till exempel. Men istället för att göra en stor kaka med lite frosting på toppen, gör den i tre lager med frosting emellan och dekorera den värdigt en tårta.
Mitt recept är ett jag är uppväxt med, det är lätt och kakan blir alltid otroligt saftig. Inte sådär smulig och torr som en del morotskakor kan bli. Jag gissar att det är oljan som gör tricket.
Förvara tårtan i kylen. Den håller sig i 4-5 dagar och är allra godast dag 2.
Helena
Penséerna på bilden, är de ätbara och har du köpt de i en special affär?
Emma Brink Rask
Hej Helena. Penséer är ätbara om man kan vara säker på att de inte är besprutade. Mina hade vuxit i min egen trädgård.
Tilly
Hej! Otroligt gott recept! Tyvärr blir mina försök inte lika fin som din. Dels blir den inte lika fin och hög upplever jag, dels blir frostingen inte så vit som din utan mer gulaktig ton. Vad ska man tänka på för att få den hög och vit frosting?
Emma Brink Rask
För att få en hög kaka är det viktigt att behålla så mycket av luften som möjligt i smeten, så inte röra för mycket på slutet. Om frostingen blir gulaktig så är det nog smöret som inte är tillräckligt vispat.
Jennie
Hej, Jag ÄLSKAR det här receptet. Frostingen är grymt fräsch och god, och kakan är saftig och smakrik. En fråga, jag gör den i en form och tycker att den fluffar upp sig väldigt högt på sidorna. Jag brukar då skära ned kanterna för att få den jämn till själva ihopläggandet, som en tårta. Skulle du rekommendera att i stället grädda varje lager för sig själv? Jag har inte flera formar i samma storlek, men kan så klart göra det i omgångar.
Emma Brink Rask
Hej! Kul att du gillar receptet. Jag har nog inte upplevt att den reser sig på sidorna, inte när jag gräddar den i en större form heller. Men du kan ju testa en gång att grädda varje botten för sig och se om du får ett annat resultat. 🙂
Simone
Hej!
Har du testat att göra denna glutenfri? Och i så fall, hur mycket glutenfritt mjöl ska man ta istället?
Emma Brink Rask
Nej, det har jag inte. Jag vet inte hur den blir om man byter ut mjölet.
Lisa
Hej Brinken!
Är frostingen stabil nog att kunna spritsa fint med, eller är det bättre att göra en smörkräm att spritsa på utsidan av kakan med? 🙂
Benni
Hej! Stelnar frostingen på tårtan om man har den i kylen? Alltså går det att göra en ”crumb coat” med den?
Emma Brink Rask
Den stelnar något, men inte som smörkräm. Men du kan absolut göra ett crumb coat.
Martina
Kan man förbereda kakan och frysa in? Frostingen dagen innan servering?
Emma Brink Rask
Du kan frysa in kakan. Lägg gärna ihop kakan med frostingen dagen innan den ska serveras, då blir den saftig och god.
Jennie
Tack för detta recept. Jag bakar ganska mycket, men den här tårtan gav dottern ändå betyget ”det bästa bakverk jag nånsin ätit här hemma”. Hahaha, så formellt.
Emma Brink Rask
Underbart!
Linda
Toppen! Vilken temp och ca hur länge behöver den vara i ugn? Tack snälla för svar! 🤗
Linda
Åh en fråga till! 😅 är det bäst att göra själva kakan dagen innan och sedan förbereda med frosting några timmar innan den ska serveras?
Emma Brink Rask
Du kan göra hela kakan med frosting dagen innan, den blir bara godare. Samma temp, ca 25 minuter, men känn med en sticka.
Linda
Tack snälla! 🤗
Linda
Hej!
Jag har en springform på 23 cm. Fungerar det att använda den? Kan man dela den i 2 delar isåfall? Hur länge ska man baka den i ugnen? Räcker frostingen till både mellan lager och över hela tårtan? Tack på förhand! 😊
/Linda
Emma Brink Rask
Hej! Det funkar om du delar den i två delar. Och ja, frostingen ska räcka både mellan och runt om.
Frida
Väldigt enkelt och gott! Jag körde 1,5x receptet på kakan fördelat i tre st springformar på 18cm. La i 1 tsk malen kardemumma också. Dubblade receptet på frostingen för att kunna spritsa mer ovanpå och pga skitgod frosting. 5⭐
Emma Brink Rask
Roligt att höra att du gillar den!