[adinserter block="1"]

Morotstårta

23 april, 2018

Det enda receptet på morotskaka du behöver. Supersaftiga och goda bottnar och en ljuvligt len och syrlig cream cheesefrosting.

Att göra en tårta behöver inte vara så avancerat. Ta en enkel morotskaka till exempel. Men istället för att göra en stor kaka med lite frosting på toppen, gör den i tre lager med frosting emellan och dekorera den värdigt en tårta.

Mitt recept är ett jag är uppväxt med, det är lätt och kakan blir alltid otroligt saftig. Inte sådär smulig och torr som en del morotskakor kan bli. Jag gissar att det är oljan som gör tricket.

Förvara tårtan i kylen. Den håller sig i 4-5 dagar och är allra godast dag 2.

[adinserter block="2"]

Morotstårta

3.7/5(294)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Morotskaka

2 ägg

180 g strösocker (2 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

100 g majs- eller rapsolja (1 dl)

100 g rivna morötter (ca 3, riv på den grova eller fina sidan, det spelar inte så stor roll)

Frosting

100 g mjukt smör

120 g florsocker (2 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

300 g kylskåpskall cream cheese

Lime-och myntasocker till pynt

45 g strösocker (0,5 dl)

Rivet skal från 1 lime

10 myntablad

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn), och smörj tre formar, ca 16 cm i diameter. (Du kan såklart också baka denna kaka i en form på dryg 20 cm i diameter och baka dela den i två, eller bara ha glasyr på toppen.)

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet. Vänd sedan ner de rivna morötterna och oljan.

4. Häll smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter, längre om du bakar all smet i en större form, ca 35-40 minuter då. All ugnar är olika, känn alltid med en trästicka för att se när den är färdig.

5. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalan helt. Låt gärna bottnarna vara i kylen ett par timmar innan de ska läggas ihop med frostingen, då håller de ihop bättre.

Frosting

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, ca 3-4 minuter.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting. Övervispa inte.

4. Bred frostingen mellan bottnarna och runt om hela kakan.

Lime-och myntasocker till pynt

1. Riv limeskalet, finhacka myntan och mixa det sockret.

2. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt torka till nästa dag.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
24 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Penséerna på bilden, är de ätbara och har du köpt de i en special affär?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej Helena. Penséer är ätbara om man kan vara säker på att de inte är besprutade. Mina hade vuxit i min egen trädgård.

  • Hej! Otroligt gott recept! Tyvärr blir mina försök inte lika fin som din. Dels blir den inte lika fin och hög upplever jag, dels blir frostingen inte så vit som din utan mer gulaktig ton. Vad ska man tänka på för att få den hög och vit frosting?

    • A
      Emma Brink Rask

      För att få en hög kaka är det viktigt att behålla så mycket av luften som möjligt i smeten, så inte röra för mycket på slutet. Om frostingen blir gulaktig så är det nog smöret som inte är tillräckligt vispat.

  • Hej, Jag ÄLSKAR det här receptet. Frostingen är grymt fräsch och god, och kakan är saftig och smakrik. En fråga, jag gör den i en form och tycker att den fluffar upp sig väldigt högt på sidorna. Jag brukar då skära ned kanterna för att få den jämn till själva ihopläggandet, som en tårta. Skulle du rekommendera att i stället grädda varje lager för sig själv? Jag har inte flera formar i samma storlek, men kan så klart göra det i omgångar.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Kul att du gillar receptet. Jag har nog inte upplevt att den reser sig på sidorna, inte när jag gräddar den i en större form heller. Men du kan ju testa en gång att grädda varje botten för sig och se om du får ett annat resultat. 🙂

  • Hej!
    Har du testat att göra denna glutenfri? Och i så fall, hur mycket glutenfritt mjöl ska man ta istället?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det har jag inte. Jag vet inte hur den blir om man byter ut mjölet.

  • Hej Brinken!
    Är frostingen stabil nog att kunna spritsa fint med, eller är det bättre att göra en smörkräm att spritsa på utsidan av kakan med? 🙂

  • Hej! Stelnar frostingen på tårtan om man har den i kylen? Alltså går det att göra en ”crumb coat” med den?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den stelnar något, men inte som smörkräm. Men du kan absolut göra ett crumb coat.

  • Martina

    Kan man förbereda kakan och frysa in? Frostingen dagen innan servering?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan frysa in kakan. Lägg gärna ihop kakan med frostingen dagen innan den ska serveras, då blir den saftig och god.

  • Tack för detta recept. Jag bakar ganska mycket, men den här tårtan gav dottern ändå betyget ”det bästa bakverk jag nånsin ätit här hemma”. Hahaha, så formellt.

  • Toppen! Vilken temp och ca hur länge behöver den vara i ugn? Tack snälla för svar! 🤗

    • Åh en fråga till! 😅 är det bäst att göra själva kakan dagen innan och sedan förbereda med frosting några timmar innan den ska serveras?

      • A
        Emma Brink Rask

        Du kan göra hela kakan med frosting dagen innan, den blir bara godare. Samma temp, ca 25 minuter, men känn med en sticka.

  • Hej!
    Jag har en springform på 23 cm. Fungerar det att använda den? Kan man dela den i 2 delar isåfall? Hur länge ska man baka den i ugnen? Räcker frostingen till både mellan lager och över hela tårtan? Tack på förhand! 😊
    /Linda

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det funkar om du delar den i två delar. Och ja, frostingen ska räcka både mellan och runt om.

      • Väldigt enkelt och gott! Jag körde 1,5x receptet på kakan fördelat i tre st springformar på 18cm. La i 1 tsk malen kardemumma också. Dubblade receptet på frostingen för att kunna spritsa mer ovanpå och pga skitgod frosting. 5⭐

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]