Glutenfri morotskaka med fluffig cream cheese topping

3 maj, 2019

Favoriten morotskaka i en saftig glutenfri variant med en fluffig cream cheesefrosting på toppen.

Morotskaka är en av mina favoritkakor, jag har ett recept som jag nästan alltid använder, vilken variant jag än gör. Som en morotstårta, eller kanske en morotsrulltårta.

Men ibland behöver man anpassa sin bakning till de som ska fika, så jag ville testa att göra en glutenfri variant. Den här blev supersaftig och jättegod. Den blir ju inte lika fluffig och mjuk som om man bakar med mjöl och bakpulver, men de rätta smakerna är där och saftigheten också.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Glutenfri morotskaka med fluffig cream cheese topping

3.8/5(57)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Morotskaka

200 g brun farin (2,5 dl)

160 g mandelmjöl (drygt 3 dl)

160 g finrivna morötter (2-3 st)

2 ägg

70 g neutral olja (0,7 dl)

2 tsk kanel

1 nypa salt

Cream Cheesefrosting

50 g mjukt smör

100 g kall cream cheese

120 g florsocker (2 dl)

1 dl vispgrädde

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig ugn).

2. Smörj en springform på 18-20 cm i diameter, sätt gärna bakplåtspapper i botten.

3. Blanda farinsocker, mandelmjöl, morötter, ägg, olja, kanel och salt i en skål och blanda ihop till en smet.

4. Häll smeten i formen och baka i ca 45-50 minuter, till en sticka kommer ut torr.

5. Låt kakan svalna helt.

Cream Cheesefrosting

1. Vispa smöret i 3-4 minuter, tills det blir helt vitt.

2. Tillsätt cream cheese och fortsätt vispa. Tillsätt florsockret och vispa in det.

3. Medan du vispar, tillsätt grädden i en tunn stråle och vispa i ett par minuter till.

4. Bred frostingen på den kalla kakan. Vill du spritsa rosor som jag gjort, så behöver du dubbla frostingreceptet. Jag har spritsat rosorna med tyllen Wilton 2D.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hannah Karlsson

    Hej! Min brorson är äggallergiker, går det byta ut äggen mot något och vad är isf bäst?😇

  • ska det inte vara ngt jäsmedel t ex bakpulver?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, kakan är inte fluffig som en sockerkaka utan mer kompakt då den är glutenfri, så inget jäsmedel.

  • Jag testade frostingen och tänkte spritsa som du gjort så fint. Min blev dock aldrig tjock utan bara tunn flytande trots hur mycket jag vispade på slutet. Vad kan ha gått fel? Jag provade även att ha i mera florsocker men det gjorde ingen skillnad. Blev tyvärr fiasko denna gång så vet inte om jag vågar prova igen…

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du vispade troligen för mycket och kanske hade du inte helt kalla ingredienser? Att tillsätta florsocker till en rinnig frosting är dessvärre det sämsta man kan göra, det kan vara bra att veta till en annan gång. Upp på hästen igen bara! 🙂

  • Kan man göra frostingen med rosor dagen innan den ska serveras?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg