Körsbärsglass med pistagenötter

26 juni, 2025

En riktigt god hemmagjord körsbärsglass. I en vaniljglass som görs i glassmaskin vänder du ner körsbärskompott och rostade hackade pistagenötter. Dröm!

När jag ska välja glass i en glasskiosk så väljer jag gärna smaken körsbär. Men det är lite av ett lotteri, för många får nämligen för sig att körsbärsglass ska smaka bittermandel, och bittermandel är det värsta jag vet. Så då är det bäst att göra sin egen körsbärsglass, utan bittermandel.

Du kan såklart göra en körsbärsglass helt rosa genom att hälla ner körsbären medan glassen snurrar, men jag gillar den lite melerade känslan, där man också kan få en bit körsbär och väljer därför att vända ner kompotten efter att jag kört klart vaniljglassen.

Vaniljglassen är mitt vanliga bästa grundrecept på vaniljglass i glassmaskin. Jag har en glassmaskin med kompressor, från Wilfa. Den är bra, men om du inte gör mycket glass så skulle jag säga att det är ett ganska onödigt inköp. De tar stor plats och du kan inte göra några jättemängder glass varje gång. Det funkar också fint med olika glasstillbehör till köksmaskiner. Dock så skulle jag inte göra denna glass utan en glassmaskin. Gör då istället vaniljglass med ett recept med vispad grädde och kondenserad mjölk och vänd ner kompotten i den, annars kommer det bara att bli en hård klump.

Jag har gelatin och glykos i glassen. Båda kan uteslutas men det kommer att påverka konsistensen på glassen. Glykosen hjälper till att göra glassen smidig och inte isig och gelatinet hjälper till så att den smälter lite långsammare.

Körsbärskompotten gör jag från frysta körsbär som jag tinar och sen kokar jag dem med lite syltsocker och sedan rör jag ner lite mörk rom. Rommen kan du utesluta om du vill, men både socker och alkohol gör så att körsbären inte blir helt stelfrusna och det kan vara ganska gott när man ska äta glassen, om körsbären är lite mjuka och inte stenhårda.

Här hittar du alla mina recept på glass >>

Körsbärsglass med pistagenötter

5/5(1)
Röster
Portioner: Ca 1 liter glass

Ingredienser:

Körsbärskompott

250 g frysta körsbär som ska tinas

75 g syltsocker (3/4 dl)

1 msk mörk rom

Övrigt

25 g hackade pistagenötter (0,5 dl)

Instruktioner:

Körsbärskompott

1. Häll de tinade körsbären (med all vätska) i en kastrull tillsammans med syltsockret. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Rör ner rommen och låt sedan kompotten bli helt rumstempererad. Gör den gärna dagen före du ska köra glassen.

Glassen

1. Kör vaniljglassen i glassmaskin till den är helt krämig. Lägg hälten av den i en bunke. Bred ut hälften av körsbären och strö ut hälften av pistgagenötterna. Dra några varv i slalom med spetsen på en kniv eller sked så att det blandas lite. Upprepa proceduren med resten av ingredienserna. Sätt in glassen i frysen i ca 3 timmar innan du skopar upp den.

Om glassen har stått i frysen och blivit helt djupfryst så behöver den stå framme i ca 30 minuter innan den är perfekt att skopa upp och servera.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Denna måste jag testa, som den körsbärsälskare jag är. Lustigt nog så var det första jag tänkte när jag läste att du hade rom i körsbären att det förmodligen även skulle vara gott att byta ut romen mot amaretto. Som ju smakar ganska mycket bittermandel … 😜

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg