Pistagekaka

20 december, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saftig kaka med pistagenötter toppad med chokladglasyr.

Pistagenöten måste vara en av mina favoriter. Inte nog med att den är sjukt god så är det också så förbaskat vacker! Den här kakan är tung och saftig och har malda pistagenötter i sig. På toppen har jag hällt en chokladganache och grovt hackade pistagenötter. Jag tar två bitar tack!

Formen heter Lotus och kommer från Nordic Ware. Den är ungefär halva storleken jämfört med deras vanliga formar, det är bra om man inte alltid vill baka en massivt stor kaka. Ni hittar den här!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips, filmer och inblick bakom kulisserna.

Pistagekaka

4.2/5(14)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer 1,5 liter

Ingredienser:

150 gram smör

180 gram socker (2 dl)

3 tsk vaniljsocker

2 stora ägg

200 gram mjöl (3,3 dl)

50 gram finmalda pistagenötter (ca 1 dl)

1,5 tsk bakpulver

1 dl grädde

Dekor

50 gram mörk choklad

50 gram vispgrädde

Grovt hackade pistagenötter

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en sockerkaksform.

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt poröst.

3. Tillsätt ett ägg i taget under tiden som du vispar.

4. Blanda mjöl, bakpulver och malda pistagenötter och vänd ner det i smeten tillsammans med grädden och rör precis ihop till en smet.

5. Häll smeten i formen.

6. Baka i ca 35-40 minuter, tills en sticka kommer ut torr.

7. Låt kakan svalna helt.

8. Smält chokladen och grädden tillsammans i micron eller i en liten kastrull. Rör om till en blank tryffel, låt svalna tills den är trögflytande. Häll över kakan och strö över pistagenötterna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tänkte baka denna till påsken!
    Hur maler du dina pistagenötter? Tror du att det funkar i typ en matberedare?

    Och en fråga till! Hur smörjer du din form? Har svårt att komma åt överallt (har en likadan form som den ovan).

    • A
      Emma Brink Rask

      Matberedare funkar fint, jag har ingen kvarn.
      Antingen spray (finns att köpa hos grossist) eller pensla med smält smör.

  • Maria Johansson

    Låter supersmarrig!
    Jag undrar om pistagenötterna ska vara naturella, saltade eller rostade?

    • A
      emmabrink

      Jag körde naturella, men det är en smaksak, det funkar med saltade och rostade också. 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg