Amerikanska pannkakor med citron och pistage

9 januari, 2020

För några veckor sen gjorde jag chocolate chip pancakes som blev så sjukt goda. Nu testade jag samma recept men med den lite ”fräschare” kombon citron och pistage.

Jag upplever att pannkakorna blir mer fluffiga och mindre torra och ”brödiga” om man använder buttermilk/kärnmjölk. Jag har aldrig sett kärnmjölk i hyllorna i svenska matbutiker, men det är enkelt att göra liknande själv. Jag blandar bara grädde och mjölk med lite vinäger och låter det stå i ca 10 minuter, så får man samma effekt. Men eftersom det här skulle bli citronpannkakor så bytte jag ut vinägern  mot pressad citron, syran i den gör samma jobb som vinägern.

Precis som när man får dem serverade på en amerikansk diner så åt jag dem med en klick smör och massor med lönnsirap. Och så lite färska bär, det var nästan nöd och tvunget för att inte dö sötdöden.

RECEPT
Ca 8-10 rejäla pannkakor

1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk pressad citron
210 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2 ägg (små till medium)
35 gram smält smör
Rivet skal från en citron
1 näve hackade pistagenötter + extra att hälla på efteråt om man vill.

1. Blanda grädde, mjölk och vinäger och låt stå framme i 10 minuter.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker och socker i en bunke.
3. Blanda sen gräddmjölken med ägg och smält smör.
4. Rör samman de torra och blöta ingredienserna, men rör inte för mycket, smeten ska vara lite klumpig. Rör man för mycket kommer inte pannkakorna att puffa upp så mycket som vi vill.
5. Vänd till sist försiktigt ned citronzest och pistagenötter och stek sedan pannkakorna i smör på medelhög värme. När ovansidan är fylld av bubblor så är det dags att vända dem. Låt dem sedan bara steka någon minut på andra sidan.

Servera med smör och lönnsirap och gärna färska bär.

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg