En krämig och god vaniljglass när du vill göra den själv i din glassmaskin. Du kan göra den med vaniljpasta eller vaniljstång.
Jag insåg att jag inte hade något recept på helt vanlig vaniljglass och det behöver man ju ha. Helt ärligt så gör jag egen vaniljglass ganska sällan, om jag vill ha det till en dessert så köper jag ofta färdig av god kvalité. Men detta är också basreceptet till de flesta glassar jag gör, och ett sånt kan ju vara bra att ha.
Om du inte har glassmaskin så rekommenderar jag inte det här receptet utan gör då hellre något som blir luftigare och krämigare utan glassmaskin, som ex ett detta (utan lemoncurd, men med vanilj).
Söker du ett glassrecept utan ägg så hittar du det här (även här tar du bort smaksättningen och adderar bara vanilj.)
I detta receptet använder jag vaniljpasta. Jag tycker att det är smidigt och prisvärt. Du kan använda vaniljstång såklart. Dela då, skrapa ur och koka upp den med gräddmjölken och låt det stå i 30 minuter. Ta ut stången och koka upp på nytt och följ sedan receptet nedan.
I detta receptet har jag både lite gelatin och lite glykossirap. Man kan utesluta den ena eller båda men då ska man vara medveten om att de är med i receptet av en anledning. Gelatinet hjälper till att glassen håller formen och gör den krämig och att den inte smälter på en sekund. Glykosen förhindrar att glassen blir isig och hjälper till att göra den krämig. Så för smaken skull kan man utesluta dem men det kommer att påverka konsistensen. Jag använder denna glykossirap.
Jag har denna glassmaskin från Wilfa.