Grundrecept på vaniljglass i glassmaskin

8 september, 2024

En krämig och god vaniljglass när du vill göra den själv i din glassmaskin. Du kan göra den med vaniljpasta eller vaniljstång. 

Jag insåg att jag inte hade något recept på helt vanlig vaniljglass och det behöver man ju ha. Helt ärligt så gör jag egen vaniljglass ganska sällan, om jag vill ha det till en dessert så köper jag ofta färdig av god kvalité. Men detta är också basreceptet till de flesta glassar jag gör, och ett sånt kan ju vara bra att ha.

Om du inte har glassmaskin så rekommenderar jag inte det här receptet utan gör då hellre något som blir luftigare och krämigare utan glassmaskin, som ex ett detta (utan lemoncurd, men med vanilj).

Söker du ett glassrecept utan ägg så hittar du det här (även här tar du bort smaksättningen och adderar bara vanilj.)

I detta receptet använder jag vaniljpasta. Jag tycker att det är smidigt och prisvärt. Du kan använda vaniljstång såklart. Dela då, skrapa ur och koka upp den med gräddmjölken och låt det stå i 30 minuter. Ta ut stången och koka upp på nytt och följ sedan receptet nedan.

I detta receptet har jag både lite gelatin och lite glykossirap. Man kan utesluta den ena eller båda men då ska man vara medveten om att de är med i receptet av en anledning. Gelatinet hjälper till att glassen håller formen och gör den krämig och att den inte smälter på en sekund. Glykosen förhindrar att glassen blir isig och hjälper till att göra den krämig. Så för smaken skull kan man utesluta dem men det kommer att påverka konsistensen. Jag använder denna glykossirap.

Jag har denna glassmaskin från Wilfa.

Här hittar du fler recept på glass >

Grundrecept på vaniljglass i glassmaskin

3.9/5(7)
Röster
Portioner: Ca 1 liter glass

Ingredienser:

0,5 gelatinblad

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

20 gram glykos (1 msk)

1 msk vaniljpasta

90 gram strösocker (1 dl)

4 äggulor

Instruktioner:

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Häll mjölk, grädde och glykos i en kastrull. Värm till kokpunkten.

3. Vispa samman socker, äggulor och vanilj tills det blir vitt och fluffigt.

4. Häll försiktigt den varma mjölken över äggulorna medan du hela tiden vispar.

5. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning till 84 grader. Rör ner gelatinbladet.

6. Häll glass-smeten i en bunke och sätt plastfilm tätt intill ytan och ställ in den i kylen över natten, eller 5-6 timmar. Man kan hälla den varm eller rumstempererad i glassmaskin men jag upplever att både smak och konsistens blir bättre om den får bli kall.

7. Häll glassen i glassmaskin och kör tills den är krämig. Häll över den i en bunke och sätt in i frysen i 2-3 timmar innan den är lagom hård att skopa.

Glassen är god i frysen i några veckor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg