Precis som den klassiska juldesserten, men i en vacker tårtbit. Ris a la Malta, rostad mandel, pepparkaksbotten och en spegel av körsbärssås.
Det här är verkligen en juldessert som heter duga. Den påminner en del om den ris a la maltacheesecake som jag gjorde förra året.
När jag bjöd på den på mitt jobb så var det många som sa “och jag som inte ens gillar ris a la malta, men jag älskade den här tårtan”. Och det är konstigt för det är typ ris a la malta, fast som en tårta. Det är gröt, grädde vanilj och mandel. Jag gillar att rosta mandeln i lite lagom stora bitar (finns ofta att köpa färdigt i bakhyllan annars), det ger både god smak och lite crunch till en annars ganska mjuk tårta utan så mycket textur.
Körsbärsspegeln kan du byta mot något annat om du inte gillar körsbär. Som saftsås till exempel, samma mängd saftsås som körsbärssås.
Och ja, det är en del gelatin i den här tårtan, det är svårt att få något mjukt och löst att stå fint annars. Den är krämig och god och gelatinet gör den inte stabbig, utan gör bara så att den inte faller ihop. Men om man inte gillar att baka med gelatin så går det fint att byta ut den i alla steg, mot vegegel eller agar agar. Titta bara på baksidan av paketet vad det motsvarar i gelatinblad.
14 reaktioner på ”Ris a la Malta-tårta med körsbärsspegel”
Ser jättefint och jättegott ut! Älskar redan ris a la malta😋
Men, i rubriken står det glöggspegel? I receptet körsbär? Tyckte glöggspegel lät godare så blev lite fundersam.
Jag måste varit så trött när jag skrev det där, tack för att du uppmärksammade det.
Men jag har en apelsincheesecake med glöggspegel på bloggen, sök på den så kan du använda dem gelén på den här tårtan.
Hur får du grädden så fint spritsad? Ser ju ut som smörkräm! Drar mig för att spritsa grädde på mina tårtor eftersom det aldrig blir helt bra. Har du något knep?
Var noga med att inte vispa den för mycket. Den ska vara ganska lös när man börjar spritsa.
Vad är det för fint du har ovanpå tårtan ? Grädde, Smörkräm?
Grädde!
Var får du tag på oxalis? 😀
Har en gammal planta som jag vårdat länge.
Hej, går denna att frysa och bara ta upp på julaftons morgon och dekorera?
Det går bra, låt den tina långsamt i kylskåpet. Jag har dock märkt att gelén kan bli lite skrovlig när den varit fryst. Men om du ändå ska dekorera med något ovanpå så gör det kanske inte så mycket.
Hej!
När vi gjort risalamalta brukar vi ha i apelsinbitar.
Om man lägger i det i denna-; tror Du man behöver mer gelatinbld för att den ska stelna i så fall? 🙂
Det kan man nog behöva om de blir mycket mer vätska. Kanske 1 till.
Kan jag göra kallt dom 2 första delarna och frysa in till den 23, sen göra körsbärsspegeln och hälla på?
Det borde gå fint