Ris a la Malta-tårta med körsbärsspegel

7 december, 2019

Precis som den klassiska juldesserten, men i en vacker tårtbit. Ris a la Malta, rostad mandel, pepparkaksbotten och en spegel av körsbärssås.

Det här är verkligen en juldessert som heter duga. Den påminner en del om den ris a la maltacheesecake som jag gjorde förra året.

När jag bjöd på den på mitt jobb så var det många som sa ”och jag som inte ens gillar ris a la malta, men jag älskade den här tårtan”. Och det är konstigt för det är typ ris a la malta, fast som en tårta. Det är gröt, grädde vanilj och mandel. Jag gillar att rosta mandeln i lite lagom stora bitar (finns ofta att köpa färdigt i bakhyllan annars), det ger både god smak och lite crunch till en annars ganska mjuk tårta utan så mycket textur.

Körsbärsspegeln kan du byta mot något annat om du inte gillar körsbär. Som saftsås till exempel, samma mängd saftsås som körsbärssås.

Och ja, det är en del gelatin i den här tårtan, det är svårt att få något mjukt och löst att stå fint annars. Den är krämig och god och gelatinet gör den inte stabbig, utan gör bara så att den inte faller ihop. Men om man inte gillar att baka med gelatin så går det fint att byta ut den i alla steg, mot vegegel eller agar agar. Titta bara på baksidan av paketet vad det motsvarar i gelatinblad.

Ris a la Malta-tårta med körsbärsspegel

3.8/5(39)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Botten

100 gram pepparkakor

100 gram digestivekex

50 gram smält smör

1 clementin (skalet och saften)

50 gram karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Ris a la Malta

5 gelatinblad

4 dl vispgrädde

400 gram risgrynsgröt (om du har egengjord som är betydligt tjockare än den du köper färdig i butiken kan du ta bort ett gelatinblad)

60 g florsocker (1 dl)

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl rostad hackad mandel

Körsbärsspegel

3 gelatinblad

4 dl körsbärssås (färdig körsbär i sås finns i tetrapack i hyllan för glasstillbehör i butiken. Sila bort körsbären och använd såsen.

Dekor

3 dl vispgrädde

Rostade mandlar

Krossad maräng

Instruktioner:

Botten

1. Mixa kexen och rör ner smält smör, clementin och karamelliserad mjölk.

2. Klä botten och sidorna av en form med löstagbar botten (ca 20 cm i diameter) med plastfolie eller bakplåtspapper. Tryck ut kaksmulet i botten på formen och ställ in den i kylen medan du gör resten.

Ris a la malta

1.Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm 0,5 dl av grädden till kokpunkten och smält gelatinet där i. Rör sedan ner det i gröten.

3. Vispa resten av grädden löst men fluffig.

4. Blanda gröten med florsocker, vanlijsocker och mandeln och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll ris a la maltan i formen på kexbotten. Låt stå i kylen i minst ett par timmar innan du häller på körsbärsgelén.

Körsbärsspegel

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Värm körsbärssåsen och smält gelatinet där i. Låt såsen svalna till rumstemperatur och häll den sedan över ris a la maltan. Låt stå i kylen i minst 5 timmar. Ta loss kakan från formen och lägg på ett fat.

Dekor

1. Vispa grädden, spritsa mönster som en krans. Jag använde tyllarna Wilton 2D och 8B. Sen strödde jag över hackad rostad mandel, krossade några maränger och dekorerade till sist med lite snöströssel och oxalis.

Dela det här inlägget:
18 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Johanna

    Hej! Hur länge håller sig denna tårtan i kylen?

  • Christine Velin

    Kan man använda tårtplast till spegeln?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, till hela tårtan ska du helst använda tårtplast.

  • Catriina

    Kan jag göra kallt dom 2 första delarna och frysa in till den 23, sen göra körsbärsspegeln och hälla på?

  • Jennifer

    Hej!
    När vi gjort risalamalta brukar vi ha i apelsinbitar.
    Om man lägger i det i denna-; tror Du man behöver mer gelatinbld för att den ska stelna i så fall? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan man nog behöva om de blir mycket mer vätska. Kanske 1 till.

  • Gabriela

    Hej, går denna att frysa och bara ta upp på julaftons morgon och dekorera?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra, låt den tina långsamt i kylskåpet. Jag har dock märkt att gelén kan bli lite skrovlig när den varit fryst. Men om du ändå ska dekorera med något ovanpå så gör det kanske inte så mycket.

  • Var får du tag på oxalis? 😀

    • A
      Emma Brink Rask

      Har en gammal planta som jag vårdat länge.

  • Susanne

    Vad är det för fint du har ovanpå tårtan ? Grädde, Smörkräm?

  • Hur får du grädden så fint spritsad? Ser ju ut som smörkräm! Drar mig för att spritsa grädde på mina tårtor eftersom det aldrig blir helt bra. Har du något knep?

    • A
      Emma Brink Rask

      Var noga med att inte vispa den för mycket. Den ska vara ganska lös när man börjar spritsa.

  • Ser jättefint och jättegott ut! Älskar redan ris a la malta😋
    Men, i rubriken står det glöggspegel? I receptet körsbär? Tyckte glöggspegel lät godare så blev lite fundersam.

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag måste varit så trött när jag skrev det där, tack för att du uppmärksammade det.
      Men jag har en apelsincheesecake med glöggspegel på bloggen, sök på den så kan du använda dem gelén på den här tårtan.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg