Dessert med pistagecheesecake, jordgubbar och mandelsmul

11 juni, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En sommardessert som är lika fin att servera på tallrik som i glas, och perfekt att göra till många och förbereda inför festen. Jordgubbar, pistagecheesecake och mandel i en ljuvligt krämig och krispig kombination. 

Du kan förbereda alla delar av den här desserten och även spritsa klart på tallrikar eller i glas och sedan bara toppa med bär och mandelsmul när det är dags för servering. En kalasbra dessert att bjuda på till midsommar.

Välj en pistagekräm som du gillar, jag använde denna från Koro (du får 5% rabatt med koden: BRINKENBAKAR) men här finns en annan favorit hos Delitea.

Det är alltså en enkel cheesecakekräm som du vispar ihop med philadelphia, vispgrädde och florsocker. Sen vänder du ner pistagekräm i 2/3 av krämen.

Jordgubbskrämen består bara av jordgubbar och socker och pyttelite agar agar. Den har jag använt även i det här och det här receptet.

Och de fina skålarna, är nya från Ferm Living, och jag tycker så mycket om dem. Så fina till desserter, men även till frukost och förrätter tänker jag.

Pistagekrämen är spritsad med en rund tyll och den vita krämen med tyllen Wilton 8B.

Dessert med pistagecheesecake, jordgubbar och mandelsmul

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Mandelsmul

50 g kylskåpskallt smör

25 g mandelmjöl (0,5 dl)

35 g strösocker (1/3 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

0,5 tsk vaniljsocker

Jordgubbskräm

125 g jordgubbar

25 g strösocker (1/3 dl)

2 tsk pressad lime

1 g (1 krm agar agar)

Cheesecake

100 g philadelphiaost

2 dl vispgrädde

30 g florsocker (0,5 dl)

50 g pistagekräm

Övrigt

6 jordgubbar

vita chokladpärlor

Instruktioner:

Mandelsmul

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Blanda alla ingredienser i en mixer eller för hand tills det blir en smulig deg.

3. Strö ut degen på en plåt och grädda i 10-12 minuter tills det blivit gyllenbrunt. Ta ut och låt svalna helt. Förvara i en tät burk eller påse. De håller ett par veckor i skafferiet och det är perfekt att ha en påse i frysen för när man behöver lite smul till en dessert eller på muffins eller vad som.

Jordgubbskräm

1. Häll jordgubbar, vatten, strösocker och lime i en liten kastrull. Mixa till en puré. Vispa ner agar agar. Koka upp och låt sjuda i 4–5 minuter. Häll över i en bunke, sätt plastfilm på och ställ in i kylen tills helt kall.
När den här helt kall är den väldigt stabbig. Då mixar du den krämig med en stavmixer. Häll över på en liten spritspåse.

Cheesecake

1. Vispa cream cheese men vispgrädde och florsocker tills det blir krämigt. Häll upp en tredjedel på en spritspåse med en stjärntyll.

2. Vänd ner pistagekrämen i resten av krämen och vänd ner den tills allt är blandat. Rör inte för mycket för då kan den bli rinnig, den ska vara fortsatt ganska tjock.

3. Häll upp pistagekrämen på en spritspåse med en rund tyll.

Lägg ihop desserten

1. Spritsa två stora och en liten boll med pistagekräm i varje skål. Spritsa en boll med den vita krämen.

2. Med baksidan av en liten sked gör du gropar i de tre stora bollarna (enklast om du värmer den lite under varmt vatten).

3. Spritsa jordgubbskräm i hålen och på ett par ställen till på tallriken.

4. Strö över mandelsmul och dela jordgubbarna och lägg en jordgubbe (i ca 3-4 delar) på varje dessert. Avsluta med några vita chokladkulor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg