Möra på ytan och mjuksega i mitten spelar dessa pistage- och apelsinsnittar i en helt egen liga på kakfatet.
Min mamma har en svart anteckningsbok där hon samlat alla recept som hon återkommande bakat. Det är nedärvda recept eller som hon fått av någon vän eller granne. För ett tag sen så gick jag loss med min mobilkamera i boken och fotade av alla recept som jag mindes från min barndom och som jag nu vill baka.
Det här är ett av dem. Min version är lite annorlunda, då min barndoms kaka innehöll både grön och röd karamellfärg, vilket känns helt onödigt när de är så vackra som de är. Jag har också bytt ut mandlarna i fyllningen mot pistagenötter, och se så vintrigt fina de blev!
Men låt mig berätta lite mer om den här kakan, för den avslöjar inte riktigt sin storhet på sitt utseende. Den är helt enkelt mer än den utger sig för att vara. Det ser ut som en torr mördegskaka, men icke! Man gör som en mördeg, med mandel i, sen kavlar man ut den och brer på en helt gudomlig fyllning av malda pistagenötter, apelsinmarmelad, socker och äggvita. Sen rullar man ihop, bakar och brer sedan glasyr på och strör på mer pistage innan man till slut skär dem i snitt.
Resultatet blir en kaka som är spröd och mör på utsidan och mjuk och lite seg på insidan med tydliga smaker av apelsin och pistage. Farligt goda, och allra godast när man nallar dem från burken i kylen.
Testa gärna att baka någon av mina andra snittkakor på bloggen! Som sega kolakakor med ingefära eller chokladsnitt med vit choklad.
Jennie Zeberg
När man rullar i hop den med fyllningen så antar jag att man ska dela rullen i bitar och lägga på plåten? Eller lägger man hela längden?🙈
Emma Brink Rask
Förlåt för sent svar! Hela rullen, sen skär msn efteråt!