Möra och mjuksega pistage- och apelsinsnittar

1 december, 2022

Möra på ytan och mjuksega i mitten spelar dessa  pistage- och apelsinsnittar  i en helt egen liga på kakfatet.

Min mamma har en svart anteckningsbok där hon samlat alla recept som hon återkommande bakat. Det är nedärvda recept eller som hon fått av någon vän eller granne. För ett tag sen så gick jag loss med min mobilkamera i boken och fotade av alla recept som jag mindes från min barndom och som jag nu vill baka.

Det här är ett av dem. Min version är lite annorlunda, då min barndoms kaka innehöll både grön och röd karamellfärg, vilket känns helt onödigt när de är så vackra som de är. Jag har också bytt ut mandlarna i fyllningen mot pistagenötter, och se så vintrigt fina de blev!

Men låt mig berätta lite mer om den här kakan, för den avslöjar inte riktigt sin storhet på sitt utseende. Den är helt enkelt mer än den utger sig för att vara. Det ser ut som en torr mördegskaka, men icke! Man gör som en mördeg, med mandel i, sen kavlar man ut den och brer på en helt gudomlig fyllning av malda pistagenötter, apelsinmarmelad, socker och äggvita. Sen rullar man ihop, bakar och brer sedan glasyr på och strör på mer pistage innan man till slut skär dem i snitt.

Resultatet blir en kaka som är spröd och mör på utsidan och mjuk och lite seg på insidan med tydliga smaker av apelsin och pistage. Farligt goda, och allra godast när man nallar dem från burken i kylen.

Testa gärna att baka någon av mina andra snittkakor på bloggen!  Som sega kolakakor med ingefära eller chokladsnitt med vit choklad.

Pistage- och apelsinsnittar

3.8/5(77)
Röster
Portioner: Ca 35-40 kakor

Ingredienser:

Kakdegen

100 gram smör

120 gram vetemjöl (2 dl)

1 tsk vaniljpulver

50 gram mandel, eller mandelmjöl (1 dl)

50 gram socker (0,5 dl)

Pistagefyllning

100 gram osaltade pistagenötter

100 gram socker (dryg 1 dl)

2 msk apelsinmarmelad

Skalet från en tvättad apelsin

1 äggvita

Glasyr

120 g florsocker (2 dl)

Citronsaft, så mycket som behövs för att du ska få en trög men flytande glasyr. Ta en tsk i taget och rör om.

1 dl grovt hackade pistagenötter

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser till kakdegen i en mixer och mixa till en deg. Du kan också blanda för hand, men då måste du finhacka mandeln först.

2. Låt degen vila i kyl i 30 minuter,

3. Gör under tiden fyllningen. Mixa pistagenötterna och blanda med socker, marmelad och äggvita.

4. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

5. Dela degen i två delar och kavla ut den så att den blir ca 15 cm bred och 25 cm lång. Bred ut hälften av fyllningen över och rulla sedan ihop den på längden och lägg på en plåt.

6. Baka i ca 15 minuter.

7. När kakorna svalnat något, bre på glasyr och strö över pistagenötter.

8. När kakorna kallnat, skär dem i snitt.
Förvara kakorna i kylskåpet.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Jennie Zeberg

  När man rullar i hop den med fyllningen så antar jag att man ska dela rullen i bitar och lägga på plåten? Eller lägger man hela längden?🙈

  • A
   Emma Brink Rask

   Förlåt för sent svar! Hela rullen, sen skär msn efteråt!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg