Desserttallrik med fläderpannacotta, pistagekaka och jordgubbskräm

17 juni, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En riktigt somrig desserttallrik med vackra färger. Krämig fläderpannacotta, fluffig pistagekaka och jordgubbskräm.

En enkel desserttallrik med vackra färger. Fläderpannacottan är superenkel, bara grädde, flädersaft och gelatin. Jag gjorde den i muffinsplåten Braided från Nordic Ware. Den är i hårt material, så jag hällde i pannacottan, stoppade den i frysen tills den var helt genomfrusen och sen hällde jag hett vatten på formarna (mot metallen) tills pannacottan ploppade ut i min hand, då la jag dem på desserttallriken och lät den tina där. Det gick smidigt ändå, men du kan såklart frysa dem i silikonformar.

Jordgubbskrämen är också enkel, den gör jag med agar agar och receptet är ursprungligen från min bok, Desserter.

Pistagekakan var ett nytt experiment som jag testade, receptet är ursprungligen från Emil Obel, som vann Hela Danmark bakar för några år sedan. Ibland när jag gör såna här desserttallrikar så köper jag ett par färdiga muffins som jag bryter i bitar och lägger ut på tallriken. Så kan man såklart göra. Men här testade jag att baka en kaka i pappersmugg på 1 minut i micron. Smeten innehåller nötter, socker, potatismjöl och bakpulver som man vänder ner i vispad äggvita och sen bakar av på en minut i mikron. Det blir en ganska svampig kaka, den luktar lite omelett när den är varm. Jag tycker inte att den vara supergod att äta bara som den var, men tillsammans med pannacottan och jordgubbskrämen så blev det faktiskt jättegott! Och så enkelt!

En annan somrig desserttallrik med hallon hittar ni här. Eller varför inte en med rabarber, kokos och brynt smörglass?

Desserttallrik med fläderpannacotta, pistagekaka och jordgubbskräm

4.1/5(13)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Fläderpannacotta

2 gelatinblad

2,5 dl vispgrädde

1,5 dl koncentrerad flädersaft

Jordgubbskräm

100 g färska eller frysta jordgubbar

25 g vatten(0,25 dl)

25 g strösocker (knappt 1/3 dl)

2 tsk färskpressad limesaft

1,5 krm agar agar

Pistagekaka

20 g pistagenötter (knappt 0,5 dl)

15 g strösocker (1 msk)

0,5 msk potatismjöl

0,5 tsk vaniljsocker

0,25 tsk bakpulver

100 g äggvita

Övrigt

Färska jordgubbar till dekoration

Hackade pistagenötter till dekoration

Kristalliserad vit choklad till dekoration (se recept här)

Instruktioner:

Fläderpannacotta

1. Lägg gelatinet i blöt i minst 10 minuter

2. Koka upp grädden. Rör ner gelatinet och sedan flädersaften. Fördela pannacottan i formarna, 0,5 dl i varje form (om du vill få ut 8 portioner).

3. Sätt in formen i frysen.

Jordgubbskräm

1. Häll jordgubbar, vatten, socker och lime i en liten kastrull. Mixa till en puré. Vispa ner agar agar. Koka upp och låt sjuda i 4-5 minuter. Häll över i en bunke, sätt plast över och låt krämen stå i kylen tills den är helt kall.

Pistagekaka

1. Mixa pistagenötter, socker, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver till ett mjöl.

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner nötmjölet och fördela i två pappmuggar som du gjort 2-3 hål i botten på (Hugg hål med spetsen på en sax typ). Sätt in i micron på full effekt (ca 800 watt) i ca 70 sekunder.

3. Lossa kakan med en vass kniv och ploppa ut den ur muggen. Låt kakan svalna och riv den sen i mindre bitar.

Montera tallriken

Lägg den frusna pannacottan på tallriken. Lägg ut några bitar pistagekaka. Mixa jordgubbskrämen med en stavmixer tills den blir krämig. Klicka eller spritsa ut jordgubbskräm på några ställen. Skär färska jordgubbar i mindre bitar och lägg ut. Dekorera med kristalliserad vit choklad och hackade pistagenötter. Låt pannacottan tina, det tar ca 30 minuter, och servera sedan.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej Emma! Jag är inte superförtjust i konsistensen på jordgubbspurén när man använder agar agar. Har du någon koll på hur mycket gelatin som skulle vara lagom om man väljer det i stället?

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Jag har inte provat att göra just den här varianten med gelatin så jag vet inte.

 • Ser fantastiskt ut 😍
  Finns det en anledning till gelatin istället för agar agar i pannacottan?
  Mvh
  Jasmin

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Ja, det går inte att frysa en pannacotta med agar agar, då håller den inte ihop när den tinar upplever jag.

 • Ser fantastiskt god ut, ska baka den tills imorgon! 😍

  Hur länge behöver pannacottan stå i frysen för att hinna stelna innan man lägger upp den på tallriken?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg