Zebracheesecake

22 mars, 2019

Cheesecake på mörk och vit choklad i en botten av cookie dough. Effektfull, och vansinnigt god.

Alltså denna cheesecake! Så vansinnigt smarrig. Den är baserad på mitt vilt populära recept på Mjölkchokladcheeseake med saltkolasås och oreobotten. Men här har vi cheesecake av vit choklad och av mörk choklad och som botten är det rå kakdeg. Japp, precis som i amerikansk glass. Hur himla ljuvligt som helst!

Jag har tänkt testa den här tekniken länge, och nu blev det äntligen av. Man får mönstret genom att ta en sked av den vita smeten och lägga i mitten av formen, sen en sked av den bruna som man klickar i den vita. Så skakar man formen lite så att det flyter ut. Sen häller man en sked till av det vita på det bruna och sen en sked brunt i det vita och så håller man på såt. Om du vill kan du gå in på mitt instagramkonto (@brinkenbakar) och kolla in mina höjdpunkter som heter ”Tips”, där har jag filmat när jag gör den här kakan.

Ju större klick av smeten man tar, desto bredare ränder blir det. Här tog jag bara en dryg tesked i taget och då blev det väldigt smala ränder.

Det här är alltså en cheesecake som inte bakas i ugn eller ska vara frusen, utan den ska ätas kylskåpskall. Jag brukar dock alltid göra dem i silikonform och då måste man frysa den för att få ut den fint ur formen. Men om du väljer att göra den i en springform med plastfolie eller tårtplast runt kanterna så räcker det att du låter den stelna i kylskåpet.

Zebracheesecake

3.9/5(15)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Cookie dough-botten

90 g vetemjöl (1,5 dl)

0,5 tsk espressopulver (kan uteslutas)

0,25 tsk salt

0,5 tsk vaniljpulver

65 g rumstempererat smör

45 g strösocker (0,5 dl)

35 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

1 msk mjölk

60 g grovt hackad mörk choklad

Cheesecake

2 gelatinblad

75 g mörk choklad

75 g vit choklad

150 g cream cheese

100 g florsocker (1,5 dl)

1 dl vispgrädde (för att värma)

1,5 dl grädde (att vispa)

Instruktioner:

Cookie dough-botten

1. Blanda mjöl, espressopulver, salt och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan.

2. Vispa smör och socker i minst 5 minuter tills det blivit ljust och fluffigt.

3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till du har en deg.

4. Tillsätt mjölken och addera lite mer om du tycker att degen verkar torr.

5. Tillsätt den hackade chokladen och blanda.

6. Tryck ut kakdegen i botten på en form som är 18-20 cm i diameter. Klä den i botten och längs kanterna med plastfolie eller tårtplast innan du trycker ut degen. Ställ in formen i frysen i 30 minuter medan du kör cheesecaken.

Cheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Smält de båda chokladsorterna var för sig över vattenbad eller i mikron och ställ dem åt sidan och låt dem svalna.

3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa cream cheese och florsocker i ett par minuter.

5. Vänd ner grädden med gelatinet i cream cheese och florsocker och dela sedan upp smeten i två olika bunkar med lika mycket smet i varje.

6. Vänd ner den vita chokladen i den ena bunken och den mörka i den andra.

7. Vispa 1,5 dl grädde och vänd ner hälften i den vita smeten och hälften i den mörka. Du kan använda ögonmåttet när du fördelar grädden, det blir bra!

8. Ta fram kakbotten från frysen. Häll i den vita och den bruna smeten så som jag beskriver i texten ovan. Om du upplever att den mörka smeten blir hårdare än den vita, späd den då med lite ovispad vispgrädde tills de har ungefär samma konsistens.

9. Ställ cheesecaken i frysen och ta sen fram den, ta ur den ur formen, och låt den tina i kyl i 4-5 timmar. Eller om du bakar i en springform, ställ in den direkt i kylen och låt den stelna där i 4-5 timmar innan du tar loss den från formen och serverar.

Servera kall.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Johanna

    Hej! Tror du att man kan använda samma teknik till frusen cheesecake? Eller vanlig parfait/glassmet? Den är så fin!

  • Kan man baka av cookie dough botten?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan testa, men det finns en risk att den sjunker ihop. Se till att den är frusen när du sätter in den i ugnen. 175 grader, 10-12 minuter.

  • Vad har du dekorerat den med?
    Rekommenderar du att köpa en silikonform?

    • A
      emmabrink

      Jag har dekorerat med chokladkulor. Jag rekommenderar absolut att köpa en silikonform, men den här kakan går utmärkt att göra i en vanlig springform.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg