Yuzucheesecakepaj

30 juli, 2019

En syrlig, lite bittersöt cheesecake i digestiveskal med vallmogrädde och färska vinbär.

Känner ni till yuzu? Det är en japansk citrusfrukt som smakar lite som en blandning mellan citron, passionsfrukt och grapefrukt. Frukten är nästan omöjlig att få tag på i Sverige med själva juicen kan man köpa i en liten förpackning i den asiatiska hyllan i välsorterade matbutiker.

Det var första gången jag bakade med yuzo även om jag smakat den förut på kondis. Det är en ganska vuxen smak och jag tyckte till och med att den påminde lite om drinken gin and tonic.

Jag använde mig av receptet som jag tagit fram för key lime cheesecake pie och gjorde en variant av det. Det är en syrligare version av en klassisk key lime pie. Jag gillar verkligen vad cream cheesen gör för smak och konsistens. Det blir en syrlig och krämig paj. Jag valde att dekorera med vispad grädde som jag hällde lite svarta vallmofrön i, dels för lite textur men mest för att jag tyckte att det blev fint. Och röda vinbär, finns det något vackrare att dekorera med?

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Yuzucheesecakepaj

4.2/5(21)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Paj

100 g smör

200 g digestivekex

100 g cream cheese

1 ägg

2 äggulor

1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk

1 dl yuzujuice (finns i den asiatiska hyllan i välsorterade matbutiker)

Dekor

2 dl vispgrädde

1 msk svarta vallmofrön

Röda vinbär

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Bryn smöret (detta gör du som du vill, om du inte orkar bryna det, så kan du mixa det direkt med digetivekexen) och mixa kexsmulorna och blanda sedan samman och tryck ut i botten och längs kanterna på en rund pajform, gärna med avtagbar botten, ca 20-22 cm i diameter.

3. Baka pajskalet i 10 minuter i ugnen.

4. Vispa cream cheesen krämig.

5. Tillsätt 1 ägg och äggulorna ett i taget.

6. Blanda i den kondenserade mjölken och yuzujuicen och rör om till en jämn smet och häll den i pajskalet.

7. Baka i 20-25 minuter, den ska bara stelna, inte få färg.

8. Låt pajen svalna något och ställ sedan in den i kylen för att bli helt kall.

9. Vispa grädden och blanda i vallmofröna. Spritsa en krans runt pajen (jag använde en eclairtyll, typ Wilton 8B), och dekorera med bären (eller med vad du tycker är fint).

Servera pajen kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag är så himla sugen på att prova göra denna men har letat febrilt efter yuzu juice i olika matbutiker och asiatiska butiker i över en månad utan framgång. Minns du vilken butik du hittat yuzu? 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg