Vit strösselkladdkaka med vispad hallonpannacotta

30 januari, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljus kladdkaka med strössel, vissa kallar det funfetti-kaka och andra birthdaycake. Oavsett så är det den perfekta födelsedagstårtan för stora och små. Med en krämig och syrlig hallonpannacotta.

Vilket barn (eller vuxen) skulle inte bli glad för en sån här kaka till sitt kalas? Färggrant och gott. En kladdkaka utan kakao, som blir festlig med strössel i smeten, och sen toppad med en syrlig hallonpannacotta för att bryta av mot det söta.

Jag ska erkänna att jag gick överstyr med strösslet i den här kakan. Jag bröade formen med strössel, och det hade jag absolut inte behövt, och det blev inte så fint längs kanten. Och sen hade jag lite för mycket strössel i smeten också. Dels blir det knastrigt och väldigt sött och sen är det svårare att grädda kakan jämnt med för mycket strössel i smeten. Det blir också finare om det är lite glesare mellan strösslet så att man ser mer kaka. Men om du följer receptet nedan så ska det blir bra!

Många undrar vad jag använder för strössel. Och sanningen är att jag har en enorm låda med strössel som jag köpt över hela världen och från den blandar och jag mixar olika sorter varje gång beroende på vad jag vill ha för resultat. Här ville jag ha kalasigt och lite pastelligt i lite olika formen. Men om jag skulle rekommendera så finns det fint strössel här och här . I bakhyllan i de flesta matbutiker finns också strössel som passar perfekt till det här.

Jag har spritsat hallonpannacottan med tyllen Wilton 1 M, och man håller spritspåsen rakt up och spritsar samtidigt som man lyfter spritspåsen upp och ner för att få volangmönstret. Om du dekorera så som jag gjort så kommer du att få vispad pannacotta över, den kan du bara servera i en skål bredvid, eller helt enkelt spritsa på hela kakans yta.

Jag har gräddat kakan i en springform som är 20 cm. Du kan också grädda den i en som är 23 cm utan att ändra recpetet, men då kommer du att få en lägre kaka och den blir klar fortare i ugnen.

Gör gärna kladdkakan dagen före och låt den stå framme i rumstemperatur för att sätta sig. Även pannacottan ska göras dagen före så att den är helt kall när du ska vispa upp den.

Mera recept med strössel? Här hittar du ett toppenrecept på strösselkakor.

Vit strösselkladdkaka med vispad hallonpannacotta

4.6/5(6)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Strösselkladdkaka

160 g smör

225 g strösocker (2,5 dl)

3 ägg

180 g vetemjölk (3 dl)

1/2 tsk salt

2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver

0, 5 dl strössel (lägg undan 2 tsk till dekoration)

Vispad hallonpannacotta

150 g frusna hallon

2 gelatinblad

2,5 dl vispgrädde

30 g strösocker (2 msk)

Instruktioner:

Strösselkladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Klä en sprinform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanterna.

2. Smält smöret och blanda det i en bunke med sockret, rör om så att sockret smälter lite.

3. Rör ner ett ägg i taget. Du ska inte vispa, men kan röra med en ballonvisp eller slickepott.

4. Häll ner mjöl, salt och vaniljsocker och vänd om tills du har en jämn smet. Vänd ner strösslet (spara ett par tsk som du kan dekorera med sen). Blanda inte för mycket här då kan strösslet börja färga smeten, utan ett par bestämda tag och sen häller du smeten i formen.

5. Grädda i ca 20 minuter tills du ser att kanterna har satt sig, ytan på kakan ska ha blivit gräddad men under ytan ska du se att det är lite gungigt om du känner med fingret eller vänder formen lite på sidan. I och med att den kommer att sätta sig över natten så är det bättre att den är lite för ogräddad än tvärtom. Den kommer att sätta.
Nu kan du låta kakan stå framme i rumstemperatur över natten, eller i kylen om du hellre vill det.

Vispad hallonpannacotta

1. Tina hallonen, mixa eller mosa den och sila dem genom en sil så att du får bort kärnorna. Det ska bli 100 g, eller 1 dl hallonpuré kvar.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

3. I en liten kastrull häller du hallonpurén, grädden och socker och kokar upp. Rör ner och smält gelatinbladen och häll över i en bunke. Sätt plastfolie tätt intill ytan och sätt in i kylen över natten. Om den inte har blivit riktigt kall, typ 5-6 grader, så kommer du inte att kunna vispa den krämig.

Dekorera

Ta fram pannacottan från kylen, den har nu satt sig som en pannacotta. Vipsa upp den med elvisp eller för hand tills den är krämig och följsam. Häll den på en spritspåse med en stjärntyll och dekorera tårtan. Strö lite strössel över.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg