En ljus kladdkaka med strössel, vissa kallar det funfetti-kaka och andra birthdaycake. Oavsett så är det den perfekta födelsedagstårtan för stora och små. Med en krämig och syrlig hallonpannacotta.
Vilket barn (eller vuxen) skulle inte bli glad för en sån här kaka till sitt kalas? Färggrant och gott. En kladdkaka utan kakao, som blir festlig med strössel i smeten, och sen toppad med en syrlig hallonpannacotta för att bryta av mot det söta.
Jag ska erkänna att jag gick överstyr med strösslet i den här kakan. Jag bröade formen med strössel, och det hade jag absolut inte behövt, och det blev inte så fint längs kanten. Och sen hade jag lite för mycket strössel i smeten också. Dels blir det knastrigt och väldigt sött och sen är det svårare att grädda kakan jämnt med för mycket strössel i smeten. Det blir också finare om det är lite glesare mellan strösslet så att man ser mer kaka. Men om du följer receptet nedan så ska det blir bra!
Många undrar vad jag använder för strössel. Och sanningen är att jag har en enorm låda med strössel som jag köpt över hela världen och från den blandar och jag mixar olika sorter varje gång beroende på vad jag vill ha för resultat. Här ville jag ha kalasigt och lite pastelligt i lite olika formen. Men om jag skulle rekommendera så finns det fint strössel här och här . I bakhyllan i de flesta matbutiker finns också strössel som passar perfekt till det här.
Jag har spritsat hallonpannacottan med tyllen Wilton 1 M, och man håller spritspåsen rakt up och spritsar samtidigt som man lyfter spritspåsen upp och ner för att få volangmönstret. Om du dekorera så som jag gjort så kommer du att få vispad pannacotta över, den kan du bara servera i en skål bredvid, eller helt enkelt spritsa på hela kakans yta.
Jag har gräddat kakan i en springform som är 20 cm. Du kan också grädda den i en som är 23 cm utan att ändra recpetet, men då kommer du att få en lägre kaka och den blir klar fortare i ugnen.
Gör gärna kladdkakan dagen före och låt den stå framme i rumstemperatur för att sätta sig. Även pannacottan ska göras dagen före så att den är helt kall när du ska vispa upp den.
Mera recept med strössel? Här hittar du ett toppenrecept på strösselkakor.