Vetelimpa med Nutella

9 maj, 2022

En saftig vetelängd fylld med nutella och kanderade nötter. Enkel att baka ut och grädda i limpform.

En enkel deg som du kavlar ut och fyller med nutella (eller motsvarande nötkräm, jag brukar välja något ekologiskt varumärke). För extra smak och krisp så strödde jag också ut kanderade hasselnötter. Du kan också bara hacka nötter. Antingen hassel, eller varför inte salta jordnötter?

När jag brett ut nutellan så vek jag ihop degen mot mitten från båda hållen. Sedan skar jag remsor av ena halvan som jag snurrade runt sig själva. Och sen rullade jag ihop allt som en rulle, så att snurrorna hamnade överst. Och sen la jag ner det i en form.

Här hittar du en snarlik som jag gjort med saffran, choklad och pistage. 

Vetelimpa med Nutella

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Vetedeg

20 g jäst

125 g mjölk (1,25 dl)

1 tsk malen kardemumma

45 g strösocker (1 dl)

300 g vetemjöl special (5 dl)

30 g ägg (1/2) (vispa upp ett ägg i ett glas och använd hälften, spara resten och pensla limpan innan du gräddar den)

60 g smör

3 g salt (0,5 tsk)

Fyllning

250 nutella eller nötkräm

Kanderade nötter

Sockerlag

45 g socker

45 g vatten

Instruktioner:

Vetedeg

1. Smula jästen i en bunke, häll ner mjölken. Blanda ner kardemumma, socker, mjöl och ägg och kör i 2–3 minuter tills degen gått ihop.

2. Tillsätt smöret lite i taget och till sist saltet. Knåda i 5–6 minuter i maskin tills degen är blank och elastisk. Låt degen vila i 20 minuter.

3. Kavla ut degen, ca 0,5 cm tjockt. Bred ut nutellan, strö ut lite nötter. Vik degen från båda kortsidorna och in mot mitten. Skär remsor (2 cm breda) av en halvan (som en kam, de ska sitta kvar fästa i nedre delen av degen) och tvinna dem runt sig själva. Rulla sedan en rulle av degen från den hela och mot det tvinnade. Lägg rullen i en limpform som du klätt med bakplåtspapper. Lägg en handduk över och låt jäsa i 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla resten av ägget på limpan och strö över resten av nötterna. Grädda i 25-30 minuter. Om du har en termometer så ska innertempereraturen vara 95 grader.

5. Koka upp vatten och socker. Så fort du tagit ut limpan så penslar du den med sockerlagen. Låt limpan svalna i minst 15 minuter innan du lossar den från formen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg