Vegetariska smörgåsbakelser

9 maj, 2020

Vegetariska smörgåsbakelser med ärtpesto och hummus med soltorkade tomater. Enkla att göra och kan varieras i det oändliga.

Sen jag började göra smörgåstårtor så är det många som frågar om vegetariska alternativ, så jag tänkte att jag skulle göra ett sånt. Nu valde jag att göra dem som bakelser, men du kan såklart likagärna göra en tårta av det här.

När det kommer till smörgåstårtor så tar jag gärna genvägar. Jag använder köpebröd och köper gärna smaksatta färskostar och sånt för att få till det göttiga i mitten. I den här bakelsen så köpte jag färdig hummus med smak av soltorkade tomater. Du kan välja vilken smak du gillar, eller för all del, göra egen hummus.

På det andra lagret gjorde jag en ärtpesto, en som jag ofta gör som tillbehör när vi grillar på sommaren, den är så god och enkel att göra! Jag rekommenderar att lägga ihop bakelserna eller tårtan kvällen innan, för rörorna behöver få sätta sig.

Runt om strök jag min vanliga smörgåstårtesmörja, haha, nämligen vispad creme fraiche och cream cheese. Se täckte jag några med finhackad gräslök och några med finklippt krasse. Det blir lika fint båda två tycker jag.

Jag valde en enkel dekoration med ätbara blommor (googla vilka du har i trädgården som funkar), och gräslök som stjälk och sen har jag körvel som löv. Jag tycker att det blev fint i all sin enkelhet.

När det gäller brödet så köpte jag fyrkantiga typ polarkakor som jag delade diagonalt på mitten. Men du kan ta vilket bröd du vill, formfranska eller vad som helst.

Vegetariska smörgåsbakelser

3.2/5(6)
Röster
Portioner: 6 bakelser

Ingredienser:

Bröd

9 skivor fyrkantigt bröd

Hummus med soltorkade tomater

275 g hummus (jag använde 1 burk hummus med soltorkade tomater från Sevan)

Ärtpesto

150 g gröna ärtor (tinade om de varit frysta)

25 g solrosfrön (0,5 dl)

saften från en halv citron

1-2 msk god olivolja

1 klyfta vitlök

Att stryka på runt om

200 g creme fraiche, 34% fett (2 dl)

100 g cream cheese

Till dekoration

Gräslök eller krasse

Ätbara blommor

Körvel

Instruktioner:

Ärtpesto

1. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills du har en krämig pestoröra.

Att stryka på runt om

1. Vispa creme fraichen med elvisp, den kommer fört att bli lösare och sen bli fast som tjock vispad grädde. Tilsätt då creme cheesen och vispa ihop.

Bygg din bakelse

1. Dela brödskivorna diagonalt på mitten så att du får 18 trekanter.

2. Bred ut hummus på 6 av dem, ca 0,5 cm tjockt. Lägg på en trekant till.

3. Bred ut ärtpesto lika tjockt på den. Om du upplever att den är rinnig, så bred på ändå, det kommer att sätta sig i kylen. Lägg på den sista trekanten och låt mackorna stå i kylen i några timmar, gärna över natten. Jag snurrade in var och en i plastfolie. Men man kan också lägga dem på en bricka och svepa in med plastfolie.

4. Gör sedan i ordning den vita krämen. Stryk ett tunt lager runt om varje bakelse och ovanpå.

5. Klipp eller finhacka krasse eller gräslök och tryck upp på kanterna av bakelsen. Dekorera sedan ovansidan som du känner med ätbara blommor.

Servera! De håller sig fint i kylskål i flera dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg