Vegansk smörgåstårta med rotfrukter

3 november, 2024

Färggrann och praktfull är denna veganska tårtan som inte kompromissar på smaken. Så om du inte gillar tårtor med majonnäs, creme fraiche eller färskost, då är detta smörgåstårtan för dig.

Denna tårta publicerades ursprungligen i min bok Tårtor & Smörgåstårtor.

Mjuka bottnar som får läcker färg av rödbetsjuice. En krämig ärtpesto och en röra med rostade morötter. Så mycket smak och läckra färger i en och samma tårta.

Här hittar du fler smörgåstårtor >>

Vegansk smörgåstårta med rotfrukter

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Rödbetsbröd

13 g jäst

300 g rödbetsjuice (3 dl)

390 g vetemjöl special (6 ½ dl)

1 tsk salt

Morotsröra

500 g morötter

15 g olivolja (1 msk)

½ kruka basilika

45 g olivolja (3 msk)

30 g vitvinsvinäger (2 msk)

Salt och peppar

Ärthommus

400 g gröna ärtor

2 vitlöksklyfta

30 g olivolja (2 msk)

40 g tahini (2 msk)

15 g citronsaft (1 msk)

Salt och peppar

Dekoration

1 gulbeta

1 polkabeta

1 morot

ärtskott

pumpafrön

Instruktioner:

Rödbetsbröd

Lägg alla ingredienser utom saltet i en bunke till en köksmaskin. Knåda i 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 5 minuter till. Lägg degen i en form, ca 1 ½ liter, som du smörjt med olja. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (över och undervärme) och grädda i 30–35 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 98 grader.

Morotsröra

Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Skala morötterna och dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med 1 msk olja. Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills morötterna är mjuka och har fått lite färg. Ta ut dem och låt dem svalna något. Mixa sedan morötterna med färsk basilika, olivolja och vitvinsvinäger.
Smaka av med salt och peppar.

Ärthommus

Se till att ärtorna är helt tinade. Kör alla ingredienser i en mixer tills det går ihop till en röra.
Smaka av med salt och peppar.

Montera och dekorera

Skär av kanterna på brödet och skär det i tre bottnar. Lägg första botten på ett fat. Lägg de båda rörorna i varsin spritspåse, gärna med en rund tyll, men det går också bra att bara klippa ett hål. Spritsa bollar, varannan morot och varannan ärta, på botten. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg sedan på sista och spritsa likadant ovanpå den sista botten.
Skriva gulbeta och polkabeta tunt, gärna på en mandolin. Skiva moroten tunt, enklast med en potatisskalare. Vik skivorna av betor och fäst mellan rörorna. Gör snurror av moroten och sätt fast mellan rörorna. Lägg lite ärtskott här och där över och strö till sist ut lite pumpakärnor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg