Vegansk mjuk pepparkaka

7 december, 2020

Mjuk, saftig och kryddig. Precis som en mjuk pepparkaka ska vara. Fast utan ägg eller mejeriprodukter, helt vegansk alltså.

Häromdagen frågade en följare på Instagram mig om man kunde baka min mjuka pepparkaka utan ägg. Då kom jag på att jag ju borde göra ett recept på vegansk mjuk pepparkaka. Det är mycket enklare än man kan tro att baka mjuka kakor utan ägg eller mejeriprodukter. Jag utgick från mitt superpopulära recept på vegansk chokladkaka och gjorde helt enkelt om det till en mjuk pepparkaka, och det blev jättebra.

Det här receptet är så enkelt. Du rör samman allt i en enda skål på 5 minuter, om ens! Sen gräddar du den i 30 minuter.

Kakan är saftig, mjuk och smakar riktigt gott. Inte som med smör och grejer om du frågar mig, men inget dåligt substitut.

Jag har bröat formen med mandelspån, det kan man göra eller hoppa över. Sen dekorerade jag den med glasyr och frystorkade lingon. Det kan man också hoppa över om man vill. Jag fick hela frystorkade lingon i ett bud för ett tag sedan, vet faktiskt inte vart man kan få tag på det.

Vegansk mjuk pepparkaka

3.8/5(58)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer 1,5 liter

Ingredienser:

200 g vetemjöl (drygt 3 dl)

200 g socker (2,25 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk bikarbonat

1 msk vinäger (vit eller äppelcider)

0,75 dl vegetabilisk olja (mat, solros, majs eller raps ex)

100 g lingonsylt (knappt 1 dl) (kan bytas mot 100 g hett vatten)

125 g hett vatten (1,25 dl)

Övrigt

Mandelspån

Glasyr (2 dl florsocker + 2 tsk vatten (eller tills du får en bra konsistens))

Frystorkade lingon

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och pensla en form med olja, eller klä den med bakplåtspapper, beroende på vilken form din form har. Bröa med mandelspån om du vill.

2. Väg eller häll upp mjöl, socker, bikarbonat och kryddor i en bunke. Rör samman.

2. Tillsätt vinäger, olja, lingonsylt och hett vatten och rör om till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30-35 minuter, lite beroende på vilken form du använt. Känn efter med en sticka lite då och då. Låt den inte gå för länge, då blir den torr.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Amanda Larsdotter

    Hej!
    I receptet står det bara 1 mald ingefära. Hur mycket har du använt?
    Mvh Amanda

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg