Den saftigaste luftigaste chokladkaka du kan tänka dig, helt utan smör, ägg eller mjölk.
Om du söker efter smaskiga veganska recept så har du hittat rätt. Och om du blir avskräckt av bara tanken på att baka och äta veganskt så ska du ändå fortsätta läsa, för den här kakan är inte på något sätt en kompromiss i varken smak eller konsistens.
Receptet är från USA och Andra Världskriget när alla sorters mjölkprodukter var begränsade och svåra att få tag på.
Jag bjöd en vegansk kollega på den här och han skrev snabbt ett mail tillbaka där han skrev: “Oh! My! God! Ge mig receptet!” Och här kommer det! En fluffig, mjuk, saftig chokladkaka med choklad- och kaffeglasyr.
Kaffesmaken är inte supertydlig i kakan, den ger den bara en djupare smak. Om man verkligen inte gillar kaffe så kan man byta ut det mot vatten. Både i kakan och glasyren. Om man inte heller bryr sig om att den ska vara helt vegansk, man kanske bara är allergisk mot ägg, så kan man också byta ut kaffet mot mjölk i kakan och grädde i glasyren.
Här kan du se ett annat sätt som jag dekorerat kakan på.
Kolla gärna in min veganska ambrosiakaka.
Jag har också bakat en vegansk mjuk pepparkaka.
12 reaktioner på ”Vegansk chokladkaka”
Ser underbart gott ut! 🙂
Stämmer verkligen 15 gram vinäger? Har aldrig hört vätska mätas i vikt .
Absolut! Funkar utmärkt att väga vätska. När det är så små kvantiteter så är det det mest exakta sättet att mäta det på.
Hur förvaras denna kaka bäst?
I kylskåp fram till någon timme innan den ska ätas.
Jättegott! 🙂 Jag använde 0.5 dl kaffe och resten havredryck. Bakade först denna på jobbet med bara kaffe och det blev lite väl mycket kaffesmak! Räckte för mig att använda halva glasyren. Mums!
Vilken fals i ugnen? 😊
Om du använder varmluft spelar det ingen roll, annars i mitten.
Jag bor i ett ganska fattigt land och det är svårt att få tag på grädde. Det här är det första receptet för glasyr/ganache utan grädde som får det att vattna i munnen! Tack Emma!
Blev så god! Fluffig, mjuk och ändå saftig och underbar smak!
Superbra och gott recept som fungerade utmärkt att dubblera, tack!
Har du någon erfarenhet kring att byta ut till glutenfri-mjölmix?
Tack! Nej, har ingen erfarenhet av mjölmixer.