Den saftigaste luftigaste chokladkaka du kan tänka dig, helt utan smör, ägg eller mjölk.
Om du söker efter smaskiga veganska recept så har du hittat rätt. Och om du blir avskräckt av bara tanken på att baka och äta veganskt så ska du ändå fortsätta läsa, för den här kakan är inte på något sätt en kompromiss i varken smak eller konsistens.
Receptet är från USA och Andra Världskriget när alla sorters mjölkprodukter var begränsade och svåra att få tag på.
Jag bjöd en vegansk kollega på den här och han skrev snabbt ett mail tillbaka där han skrev: ”Oh! My! God! Ge mig receptet!” Och här kommer det! En fluffig, mjuk, saftig chokladkaka med choklad- och kaffeglasyr.
Kaffesmaken är inte supertydlig i kakan, den ger den bara en djupare smak. Om man verkligen inte gillar kaffe så kan man byta ut det mot vatten. Både i kakan och glasyren. Om man inte heller bryr sig om att den ska vara helt vegansk, man kanske bara är allergisk mot ägg, så kan man också byta ut kaffet mot mjölk i kakan och grädde i glasyren.
Här kan du se ett annat sätt som jag dekorerat kakan på.
Kolla gärna in min veganska ambrosiakaka.
Jag har också bakat en vegansk mjuk pepparkaka.
Elin
Hej! Går det bra att frysa denna? Eller hur beter sig Havremjölken i glasyren?
Emma Brink Rask
Det borde gå fint, men jag har inte provat med just havremjölk.
Sandra
I rec chokladkaka står det 2..25 dl kaffe, ska det vara kaffepulver eller hett kaffe ?, (i glasyr står det hett kaffe)
Emma Brink Rask
Det ska vara flytande kaffe, men det behöver inte vara varmt.
Tina
Superbra och gott recept som fungerade utmärkt att dubblera, tack!
Har du någon erfarenhet kring att byta ut till glutenfri-mjölmix?
Emma Brink Rask
Tack! Nej, har ingen erfarenhet av mjölmixer.
Martina
Blev så god! Fluffig, mjuk och ändå saftig och underbar smak!
Sandra
Jag bor i ett ganska fattigt land och det är svårt att få tag på grädde. Det här är det första receptet för glasyr/ganache utan grädde som får det att vattna i munnen! Tack Emma!
Annika
Jättegott! 🙂 Jag använde 0.5 dl kaffe och resten havredryck. Bakade först denna på jobbet med bara kaffe och det blev lite väl mycket kaffesmak! Räckte för mig att använda halva glasyren. Mums!
Elisabeth Degerstedt
Vilken fals i ugnen? 😊
Emma Brink Rask
Om du använder varmluft spelar det ingen roll, annars i mitten.
Jenny
Hur förvaras denna kaka bäst?
Emma Brink Rask
I kylskåp fram till någon timme innan den ska ätas.
Ted Wallin
Stämmer verkligen 15 gram vinäger? Har aldrig hört vätska mätas i vikt .
Emma Brink Rask
Absolut! Funkar utmärkt att väga vätska. När det är så små kvantiteter så är det det mest exakta sättet att mäta det på.
ljuvligarecept
Ser underbart gott ut! 🙂