Vegansk chokladkaka

26 augusti, 2020

Den saftigaste luftigaste chokladkaka du kan tänka dig, helt utan smör, ägg eller mjölk.

Om du söker efter smaskiga veganska recept så har du hittat rätt. Och om du blir avskräckt av bara tanken på att baka  och äta veganskt så ska du ändå fortsätta läsa, för den här kakan är inte på något sätt en kompromiss i varken smak eller konsistens.

Receptet är från USA och Andra Världskriget när alla sorters mjölkprodukter var begränsade och svåra att få tag på.

Jag bjöd en vegansk kollega på den här och han skrev snabbt ett mail tillbaka där han skrev: ”Oh! My! God! Ge mig receptet!” Och här kommer det! En fluffig, mjuk, saftig chokladkaka med choklad- och kaffeglasyr.

Kaffesmaken är inte supertydlig i kakan, den ger den bara en djupare smak. Om man verkligen inte gillar kaffe så kan man byta ut det mot vatten. Både i kakan och glasyren. Om man inte heller bryr sig om att den ska vara helt vegansk, man kanske bara är allergisk mot ägg, så kan man också byta ut kaffet mot mjölk i kakan och grädde i glasyren.

Här kan du se ett annat sätt som jag dekorerat kakan på.

Kolla gärna in min veganska ambrosiakaka. 

Jag har också bakat en vegansk mjuk pepparkaka.

Vegansk chokladkaka

3.7/5(162)
Röster
Portioner: 9 rejäla bitar

Ingredienser:

Chokladkaka

180 g vetemjöl (3 dl)

200 g socker  (2,25 dl)

20 gram kakao (0,5 dl)

0,5 tsk salt

1 tsk espressopulver (om man vill)

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 msk vinäger (vit eller äppelcider)

0,75 dl vegetabilisk olja (mat, solros, majs eller raps ex)

2,25 dl kaffe

Glasyr

250 gram mörk choklad, minst 60% kakaohalt (kolla extra noga att den är vegansk om det är viktigt för dig, men många av de vanliga sorterna av mörk choklad är det)

1,5 dl hett kaffe (eller havremjölk, eller kokosmjölk om du hellre vill)

Instruktioner:

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en bakform, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Blanda alla blöta ingredienser i en annan skål.

4. Häll i de blöta ingredienserna i de torra och rör om till en smet.

5. Häll smeten i formen och baka i ca 25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr, men det får gärna vara några kletiga smulor på. Annars blir den för torr.

6. Låt kakan svalna helt.

Glasyr

1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.

2. Häll hett kaffe över chokladen och rör tills allt är smält.

3. Låt glasyren svalna tills den är i bredbar konsistens. Bred den då över den svalnade kakan, strö på lite havssalt och skär upp i rutor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • I rec chokladkaka står det 2..25 dl kaffe, ska det vara kaffepulver eller hett kaffe ?, (i glasyr står det hett kaffe)

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska vara flytande kaffe, men det behöver inte vara varmt.

  • Superbra och gott recept som fungerade utmärkt att dubblera, tack!
    Har du någon erfarenhet kring att byta ut till glutenfri-mjölmix?

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Nej, har ingen erfarenhet av mjölmixer.

  • Martina

    Blev så god! Fluffig, mjuk och ändå saftig och underbar smak!

  • Jag bor i ett ganska fattigt land och det är svårt att få tag på grädde. Det här är det första receptet för glasyr/ganache utan grädde som får det att vattna i munnen! Tack Emma!

  • Jättegott! 🙂 Jag använde 0.5 dl kaffe och resten havredryck. Bakade först denna på jobbet med bara kaffe och det blev lite väl mycket kaffesmak! Räckte för mig att använda halva glasyren. Mums!

    • Elisabeth Degerstedt

      Vilken fals i ugnen? 😊

      • A
        Emma Brink Rask

        Om du använder varmluft spelar det ingen roll, annars i mitten.

  • Hur förvaras denna kaka bäst?

    • A
      Emma Brink Rask

      I kylskåp fram till någon timme innan den ska ätas.

  • Ted Wallin

    Stämmer verkligen 15 gram vinäger? Har aldrig hört vätska mätas i vikt .

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Funkar utmärkt att väga vätska. När det är så små kvantiteter så är det det mest exakta sättet att mäta det på.

  • Ser underbart gott ut! 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg