Vegansk chokladkaka med chokladganache

20 augusti, 2019

En saftig och supergod chokladkaka med ljuvlig chokladganache helt utan ägg och mejeriprodukter.

Jag har uppdaterat mitt superpopulära recept på vegansk chokladkaka och gav den en lite lyxigare finish.  Miss inte också mitt veganska recept ambrosiakaka.

Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram!

Vegansk chokladkaka med chokladganache

4.2/5(31)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Vegansk chokladkaka

180 g mjöl (3 dl)

200 g socker (2,25 dl)

20 g kakao (0,5 dl)

0,5 tsk salt

1 tsk espressopulver (om man vill)

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

15 gram vinäger (1 msk) (vit eller äppelcider)

0,75 dl vegetabilisk olja (mat, solros, raps)

1  dl mandelmjölk

1,25 dl kaffe

Chokladganache

250 g mörk choklad (kolla extra noga att den är vegansk om det är viktigt för dig, men många av de vanliga sorterna av mörk choklad är det)

200 g kokosmjölk (gärna så  fet som möjligt). Men det går också att använda kaffe, mandelmjölk, sojamjölk eller vad man känner för.

Instruktioner:

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en bakform, ca 25×20 cm, med bakplåtspapper.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Blanda alla blöta ingredienser i en annan skål.

4. Häll i de blöta ingredienserna i de torra och rör om till en smet.

5. Häll smeten i formen och baka i ca 25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr, men det får gärna vara några kletiga smulor på. Annars blir den för torr.

6. Låt kakan svalna helt.

Chokladganache

1. Hacka chokladen och lägg i en skål.

2. Värm kokosmjölken till kokpunkten och häll över chokladen och rör tills allt är smält.

3. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den har satt sig. Vispa sen upp den med elvisp och spritsa. 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Jag ska baka den veganska kladdkakan med choklad ganache och jag undrar om man kan ta bort eller byta ut kaffet mot något annat

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg