Vegansk ambrosiakaka

11 oktober, 2019

Ambrosiakakan är en saftig tantkaka med tydlig smak av apelsin, och så en söt glasyr på toppen. Den här varianten är också helt vegansk.

Jag testade att baka veganskt för första gången i höstas och bakade en chokladkaka som blev SÅ GOD och populär. Så då var jag tvungen att slänga mina fördomar åt sidan och testa att baka något mer veganskt. Dessutom så är det ju toppen för dem som är allergiska mot ägg och mejeriprodukter.

Men låt er inte luras och tro att detta är något nyttigt bara för att det är veganskt, det är det INTE. Men gott!
Den här kakan påminner om en klassisk ambrosiakaka. Tung, saftig och med mycket apelsinsmak toppad med en god glasyr och kanderade apelsinskivor.

Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram!

Vegansk ambrosiakaka

4.3/5(3)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Kakan

225 g vetemjöl (3,75 dl)

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,25 gram salt

1,5 dl neutralsmakande olja (ex mat, raps, solros)

150 gram strösocker (drygt 1,5 dl)

275 g kokosgrädde eller kokosmjölk (2,75 dl)

2 apelsiner (rivet skal + 1 dl pressad saft)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Kanderade apelsinskivor

1 apelsin

90 g socker (1 dl)

1 dl vatten

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Glasyr

180 g florsocker (3 dl)

Saft från apelsin (testa med ett par teskedar i taget tills du får en lagom konsistens)

Instruktioner:

Kakan

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj en form, ca 20 cm i diameter.

2. Rör samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.

3. I en annan bunke rör ihop olja, strösocker, kokosgrädde, apelsinskal och saft och vaniljen.

4. Blanda samman alla ingredienser och häll ner i formen.

5. Baka i ca 30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt.

Kanderade apelsinskivor

1. Koka upp socker, vatten och vanilj i en kastrull eller djup stekpanna.

2. Skiva apelsinen tunt och lägg dem i kastrullen, låt dem inte ligga omlott.

3. Låt dem sjuda i 20-30 minuter, vänd på dem ibland. Låt dem sedan svalna och torka något på ett bakplåtspapper.

Glasyr

1. Rör samman till en trögflytande glasyr.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg