Västerbottenvåfflor med tillbehör

7 augusti, 2021

Matiga frasiga våfflor med västerbottenost i. Passar perfekt med goda tillbehör som rom och smetana eller serranoskinka med örtkräm. Perfekt drinktilltugg, förrätt eller som en del av en buffé.

 

Under sommaren har vi åkt runt mycket i Sverige och fika och lunchat på många ställen. Då har jag trendspanat att det blivit väldigt populärt med matvåfflor. Det har såklart funnits länge, men nu verkar det ha blivit något som finns på var och varannan cafémeny. Inte mig emot!

De här matiga våfflorna har riven västerbottenost i sig och passar perfekt till kräftskivan eller att toppa med vad som helst. Här har jag toppat med smetana, rom och rödlök och en variant med serranoskinka och en god örtkräm. När jag serverade till våra gäster hade jag också lite hackad galiamelon på, men den var slut när jag skulle fota. Jag kan också tänka mig att de är magiskt goda med smörstekta kantareller på.

Jag har utgått ifrån mitt favoritrecept på frasvåfflor, men gjort det lite matigare och det blir en riktigt tjock och krämig smet. Den kan du förbereda så långt som dagen före du ska servera våfflorna. Men grädda dem så nära servering som möjligt. Även om den här smeten ger extremt frasiga våfflor så tappar de sin frasighet efter någon halvtimme med tillbehören på. Se till att du gräddar dem ordentligt, då håller de sin frasighet längre.

Västerbottenvåfflor med tillbehör

4.2/5(17)
Röster
Portioner: 6-7 våfflor

Ingredienser:

Västerbottenvåfflor

100 g smör

240 g dinkelmjöl (eller vete)

1 tsk bakpulver

2 dl filmjölk (kan bytas ut mot vanlig mjölk)

2 dl iskallt kolsyrat vatten

1 dl vispgrädde

0,5 tsk salt

75 g finriven västerbottenost (ca 2 dl)

Tillbehör rom och smetana

Löjrom eller stenbitsrom

Smetana

Fint hackad rödlök

Färsk dill

Tillbehör serranoskinka och örtkräm

Tunt skivad lufttorkad skinka (jag använde serrano)

100 g färskost

100 g creme fraiche

Fint hackade färska örter (jag tog basilika, salvia, persilja, timjan, oregano, men ta vad du har hemma eller gillar)

Salt och peppar

Instruktioner:

Västerbottenvåfflor

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Rör samman filmjölk och mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner vattnet.

3. Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten. Vänd sedan ner salt och finriven ost.

4. Grädda våfflorna och lägg på tillbehören.

Tillbehör rom och smetena

Klicka eller spritsa ut smetana och rom på våfflan. Strö över riktigt fint hackad rödlök. Dekorera med färsk dill.

Tillbehör serranoskinka och örtkräm

1. Rör samman allt till örtkrämen i en bunke. Lägg skinkan på våfflan och klicka ut örtkrämen. Dekorera med färska örter.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg